Potrivit raportărilor solicitate de Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin unităților spitalicești din județ, privind măsurile anticaniculă și cazurile depistate ca fiind legate de temperaturile ridicate din aceste zile, patru persoane au căzut în stradă, marți, din cauza căldurii. Două dintre acestea sunt din Reșița și două din Oravița.
Într-un comunicat de presă emis de DSP se fac recomandări utile pentru ca populația să treacă cu bine peste aceste zile cu temperaturi de 36-37 de grade Celsius. „Autoritățile medicale recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11 şi 18. În perioadele cu termperaturi ridicate este recomandat consumul zilnic de lichide (ideal, între 1,5 – 2 litri pe zi), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar, astfel, un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute“.
În plus, medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
„De asemenea, se recomandă agenţilor economici să îşi adapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. Aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri/pers./schimb şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi, unde e cazul, duşuri. Totodată, se recomandă diminuarea activităților fizice la nivelul societăților comerciale sau instituțiilor care desfășoară asemenea activități.
Se recomandă scoaterea afară a copiilor înainte de ora 9 dimineața și după ora 20. Bătrânii vor evita și ei expunerea la soare și deplasările lungi, iar cei care urmează tratamente pentru boli cronice se vor asigura că-și administrează medicamentele la timp. Dacă nu puteți evita deplasările, atunci trebuie purtate haine subțiri și deschise la culoare, precum și pălării, șepci, ochelari de soare“, se mai arată în comunicatul DSP.
În Caraș-Severin există acum 16 puncte de prim ajutor, dotate cu dozatoare de apă și aparatură medicală de determinare a tensiunii arteriale. Potrivit Serviciului de Ambulanță al județului, la această oră există personal suficient pentru preluarea cazurilor care mecesită intervenție de urgență sau spitalizare. De asemenea, inspectorii DSP au efectuat marți 13 controale privind respectarea măsurilor anticaniculă.