Moment de referinţă pentru administraţia reşiţeană care, în cursul zilei de ieri, i-a avut ca oaspeţi pe membrii Asociaţiei Clubului Economic German din Banat. Importanţi oameni de afaceri, reprezentanţi ai unor companii multinaţionale din Timişoara şi nu numai. Între invitaţi s-au aflat Peter Hochmuth, de la DWC Peter Hochmuth Consulting, Andreea Kremm – DWC Netex SRL, Gerhard Kerner – Elma Electronic România SRL, Carmen Rusmir – Zoppas, Cătălin Potop şi Edwald Gilich – Elba SA, Gabriel Toth – Recensio Nobilis, Vicenzo Moderno – Camera de Comerţ Italiană, Dan Zeno – Sika, Florian Zekely – Soiplus SRL, Stephan Rambacher – Werzalit, Cristina Elena Niculăiţă şi Alexandru Hubert – Agronicula SA, Jurgen Schunn - Auto Schunn şi alţii.
Mediul de afaceri local a fost reprezentat de Leonard Leinstein – Spalek, Diana Torcea şi Ştefan Ivan – Autoliv, iar alături de aceştia, ca reprezentant al universităţii reşiţene, dar şi al Forumului German, prorectorul Cristian Chioncel.
Întâlnirea a fost organizată... nemţeşte, respectând rigoarea proverbială a oaspeţilor, în baza unui program ce a inclus o prezentare a Municipiului Reşiţa, o expunere referitoare la oportunităţile de afaceri în municipiu şi o sesiune de discuţii şi înbtrebări. Nu a lipsit conferinţa de presă, vizitarea parcului industrial şi fabrica Autoliv. Seara s-a încheiat cu o deplasare la Văliug, unde oaspeţii au rămas şi peste noapte.
Prezentarea rezultatelor studiului comandat de primărie în urmă cu câteva luni i-a impresionat pe oaspeţi, o parte dintre ei recunoscând că o astfel de situaţie le dă posibilitatea să ştie exact la ce să se aştepte când vine vorba de afaceri în Reşiţa. „Nu este prima vizită a mea în Caraş-Severin, doar că în trecut ne-am lovit de imobilismul autorităţilor locale din Reşiţa, Anina şi Oraviţa. Nu am înţeles de ce şi cu toate insistenţele noastre, ne-am îndreptat privirile spre forţa de muncă din Serbia, iar acest lucru ne-a ajutat să creştem, să ne dezvoltăm. Astăzi, lucrurile sunt schimbate, există un studiu pertinent, există dorinţă şi voinţă din partea unui primar provenit din mediul de afaceri”, a spus Carmen Rusmir, de la Zoppas, firmă cu 4.000 de angajaţi în judeţul Timiş.
Peter Hochmuth a apreciat iniţiativa primarului Ioan Popa de a reînfiinţa învăţământul dual şi a lăudat implicarea în acest proces a mediului privat, fiind convins că aceasta este calea ce trebuie urmată în viitor.
„Aşteptările mele sunt simple. Aceşti oameni de afaceri sunt vectori de imagine, fiecare dintre ei au în spate între 1.000 şi 4.000 de angajaţi şi care au ajuns în situaţia de a căuta soluţii. De relocare a afacerii. Sperăm ca unu-doi dintre ei să vină şi la Reşiţa. Repet, ei sunt vectori de imagine pentru tot mediul de afaceri din Banat, iar acest lucru ne ajută. În septembrie, la Timişoara va fi organizată o întâlnire a oamenilor de afaceri din estul Europei, o manifestare de amploare, la care vom fi şi noi prezenţi cu o prezentare amplă a facilităţilor oferite oricărui investitor care vrea să vină la Reşiţa”, ne-a mărturisit primarul Popa.