Bustul pictorului Bebe Cojocariu (Iulian Vitalis Cojocariu), amplasat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, a fost dezvelit, ieri, evenimentul fiind onorat de o numeroasă asistenţă. Bustul a fost dezvelit de către soţia lui Bebe, Geta Cojocaru, împreună cu directorul Casei de Cultură, Marian Apostol. Monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi, în frunte cu Petru Berbentia şi Sevastian-Mihail Pană. Marian Apostol a subliniat faptul că monumentul este de-acum, al oraşului, însă, oraşul nu a contribuit cu nimic la realizarea lui (ba, totuşi, cu un sac de ciment şi pietriş), întreaga lucrare fiind realizată cu materiale proprii de către artiştii bulgari, Bogdan Aleksandrov şi Georghi Minchev, aceştia venind la Reşiţa şi ridicând cu mâinile lor chiar şi soclul pe care este aşezat capul leonin al lui Bebe Cojocariu.
Despre viaţa şi opera lui Bebe Cojocariu au vorbit, Matei Mircioane, Nicolae Dumitru Vlădulescu, Camelia Duca şi Dorinel Hotnogu. Poetul Octavian Doclin a recitat un poem dedicat lui Bebe Cojocariu.
Precizăm că „Paznicul cerului” se numeşte un tablou pictat de Bebe Cojocariu, în care este înfăţişat un bătrân, îmbrăcat în uniformă militară, cu multe medalii în piept, ba chiar şi pe chipiu. Pe acest bătrân, artistul l-a întâlnit în mai multe rânduri în acelaşi loc, undeva în câmp. Când Bebe l-a întrebat ce păzeşte acolo, bătrânul i-a spus că păzeşte cerul, „Pentru că dacă nu-l păzesc, îmi confiscă cerul, cum mi-au confiscat pământul”. Impresionat de personaj, Bebe Cojocariu l-a pictat. Impresionat de poveste, Vasile Bogdan a dat cărţii sale despre Bebe Cojocariu titlul „Paznicul cerului”. Şi aşa, titlul de „Paznic al cerului” s-a transferat asupra lui Bebe Cojocariu, mai ales că, de-a lungul vieţii sale tumultuoase, artistul a dovedit că nu este numai un pictor al pământurilor, apelor şi cerurilor, ci şi un gânditor, preocupat de lucrurile imateriale, de idei, concepte, de duh şi văzduh.
Astfel, Reşiţa s-a îmbogăţit cu un monument, despre care am mai spus că este, probabil, cel mai frumos şi expresiv bust din oraş.