Astăzi, 13 noiembrie, la Reşiţa a avut loc acţiunea dedicată Zilei Mondiale a Diabetului, eveniment organizat de Clubul Lions Onix, în faţa Palatului Cultural din oraş. Deja o tradiţie, acţiunea clubului reşiţean a adunat cu mult peste 100 de participanţi care şi-au testat valorile glicemiei şi au stat de vorbă cu medicii diabetologi şi specialişţti în oftalmologie.
Potrivit preşedintei Clubului Lyons Onix Reşiţa, Adelina Rus, reşiţenii şi-au arătat şi în acest an interesul, aceştii punându-se la rând chiar înainte de montarea cortului special. „De la an la an, creşte numărul celor care vin să îşi verifice glicemia în cadrul acţiunii noastre. Ne-am bucurat de prezenţa specialiştilor Caius Diaconescu şi Mihaela Dalea, diabetologi, dar şi doamna Felicia Quint, oftalomolog, care au stat de vorbă cu reşiţenii şi au oferit sfaturi importante cu privire la riscurile diabetului, iar din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa, Secţia Oftalmologie, cele două asistente au testat doritorii. De asemenea, au fost oferite în mod gratuit aparate pentru determinarea valorilor glicemice“, a mai precizat Adelina Rus.
Diabetologul Caius Diaconescu spune că la nivelul judeţului caraş-Severin, numărul persoanelor care suferă de diabet creşte de la un an, la altul.
„La această dată, documentele arată că avem înregistraţi un număr de 17.434 de pacienţi, dintre care insulinodependenţi sunt 3.494 şi 13.938 suferă de diabet tip 2, faţă de anii precedenţi când erau înregistraţi 16.327 în anul 2017 şi 15.107 în anul 2016. Din nefericire, pe lângă pacienţii înscrişi există persoane care nu s-au tastat niciodată şi nici nu ştiu că suferă de această boală. Faptul că ducem o viaţă sedentară, stresantă poate să ne afecteze grav sănătatea. Excepţional ar fi să reducem factorii de risc ai acestei boli şi să încercăm să avem o viaţă echilibrată“, a explicat Caius Diaconescu.
Oftalmologul Felicia Quint a stat de vorbă cu reşiţenii despre riscurile diabetului ce ţin de specialitatea sa. „Orice bolnav care suferă de diabet ar trebui să îşi facă un control oftalmologic, cel puţin la fiecare şase luni. Una dintre complicaţii este retinopatia diabetică, adică afectarea fundului de ochi şi dacă la încuput se poate preveni şi trata prin tratamente, laser, intervenţii chirurgicale se poate ajunge într-o fază avansată şi oamenii devin nevăzători. De aceea este foarte important să se facă un consult de specialitate care să conţină analize amănunţite“, a spus Quint.
Pe parcursul acţiunii, patru persoane au fost descoperite cu valori mari ale glicemiei, specialiştii îndrumându-i spre cabinetele medicale pentru a fi luaţi în evidenţă. „Una dintre cele mai mai probleme este aceea că mulţi nu respectă regimul alimentar, aspect foarte important în diabet“,a precizat Mihaela Dalea, diabetolog.