Menu

Articol

Pictând cu lupii, la Wolfsberg-Gărâna

La casa de creaţie Arthouse Wolfsberg–Gărâna, patronată de artistul plastic Elisabeth Ochsenfeld, a fost deschisă astăzi expoziţia Simpozionului Internaţional de Artă Vizuală, la care au participat artişti plastici din Franţa, Germania, Bulgaria, Serbia şi România, în perioada 4 – 11 iulie. Simpozionul a avut ca temă centrală „Lupul”, iar alături de plasticieni au fost prezenţi şi scriitori din Germania şi România.

Simpozionul de anul acesta, având ca temă „Lupul”, are şi un motto uşor umoristic: Keep calm and call the wolf  (În traducere liberă: Şezi blând şi cheamă lupu’).

Expoziţia nu a fost deschisă după tiparul obişnuit, cu vernisaj în care lucrările sunt lustruite în discursuri, uneori interesante, de multe ori plictisitoare, ci Arthouse Wolfsberg–Gărâna a avut porţile deschise pentru vizitatori, de la ora 11, la 17, şi în tot acest timp Lili Ochsenfeld şi-a întâmpinat oaspeţii, a stat de vorbă cu ei, i-a servit cu fructe, gustări şi cafele.

Pentru câteva momente am răpit-o pe Elisabeth Ochsenfeld din mijlocul invitaţilor şi aceasta ne-a declarat: „De şase ani organizez acest simpozion de artă vizuală şi literatură. Iniţial am încercat să-l organizez pe cel de literatură separat, mi-a fost un pic greu şi am preferat să invit câţiva scriitori, de fiecare dată, în acest context al muncii de atelier şi al expoziţiei”.

Lili Ochsenfeld a mărturisit că îşi alege invitaţii intuitiv, dar şi verificându-le pe internet activitatea artistică, participările la expoziţii şi ateliere de lucru. În ceea ce priveşte scriitoarele Petronela Rotar şi Ana Barton, amfitrioana ne-a spus: „Le-am invitat pe Facebook, nu le cunoşteam personal. Dar şi pe alţi artişti nu-i ştiam decât prin corespondenţă pe mail şi Facebook. Adevărul este că fetele acestea, Ana şi Petronela, m-au impresionat, pentru că ele aparţin unei generaţii pe care eu nu o mai ating, deci copiii noştri trăiesc în generaţia aceasta şi eu cred că trebuie împrospătată atmosfera tot timpul. Am avut-o aici şi pe Nora Iuga, care este tot o copilă, dar o copilă de altă vârstă. În schimb Petronela şi Ana sunt reprezentative pentru o generaţie nouă, proaspătă, au o dinamică despre care pot să spun că m-a interesat, m-a captivat chiar, şi cred că am făcut bine, pentru că eu le trăiesc acum foarte de aproape şi este şi pentru mine o experienţă extraordinară. Eu am prietene care sunt prietenele fiicei mele”.

Artiştii plastici care au participat la simpozion şi expun lucrări la Arthouse Wolfsberg–Gărâna sunt: Carmen Bayer (România), Costin Brăteanu (România), Gheorghe Fikl (România), Ana Kun (România), Delphine Manet (Franţa), Camil Mihăescu (România), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Horaţiu C. Pavelescu (România), Nicolae Ungar (România), Dimitar Velichkov (Bulgaria), Bojan Zivik (Serbia). Scriitorii invitaţi, care au interacţionat cu artiştii plastici, au scris, au lecturat din creaţiile lor, sunt Ana Barton (scriitore – România), Veronica Kirchner (jurnalist – Germania), Petronela Rotar (scriitoare – România), Robert Şerban (scriitor – România), Olimpiu Vuia (media – România).

În perioada în care au fost uşile deschise la Arthouse, Alexandra Guţu a susţinut un recital la violoncel, moment în care Casa Artelor – Elisabeth Ochsenfeld s-a umplut până la refuz.

Powered by Jasper Roberts - Blog