În ultimul timp, s-au înmulțit numărul sesizărilor privind furturile din locuințe, datorită neglijenței de care au dat dovadă proprietarii locuințelor, care au lăsat ferestrele întredeschise, ca o invitație pentru hoți. Pentru a preîntâmpina astfel de situații nedorite, conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin vine în sprijinul cetățenilor cu câteva sfaturi utile.
„Învăţaţi psihologia infractorilor. Un bagaj minim de cunoştinţe privind mecanismul gândirii delincvenţilor constituie un atu în prevenirea oricărei infracţiuni care v-ar putea viza. Atunci când trec la acţiune, spărgătorii de locuinţe se află în competiţie cu timpul şi caută acea împrejurare în care să opereze cât mai rapid posibil pentru a evita să fie surprinşi. De regulă, profită de ocazia ce li se oferă pentru a fura şi evită să pătrundă acolo unde locatarii dispun masuri vizibile de siguranţă“, se arată în comunicatul IPJ.
În opinia polițiștilor, izolarea este dăunătoare. În schimb, împreuna cu vecinii de încredere se poate asigura un sistem reciproc de supraveghere a locuinţei în cazul absenţei de la domiciliu, în week-end sau pentru perioade mai lungi de timp. În astfel de situații este bine să lăsăm vecinilor un număr de telefon unde putem fi găsiți. E bine să nu oferim persoanelor necunoscute relaţii despre vecini, în special informaţii referitoare la ocupaţia, programul de lucru şi starea materială a acestora. Atunci, când un necunoscut pretinde că reprezintă o instituţie prestatoare de servicii (gaze, apă, telefoane, deratizare s.a.) este bine să-i solicitam şi să verificăm cu atenţie legitimaţia de serviciu, înainte de a-i permite accesul în locuinţă. Un astfel de act trebuie să aibă viza periodică, să nu prezinte modificări sau ştersături iar liniile ştampilei de pe fotografie să coincidă cu liniile ştampilei de pe fila pe care este lipită. Să nu acceptăm prezentarea formală a legitimaţiilor, iar dacă persoana devine grăbită sau agitată, să solicităm sprijinul vecinilor, reținând cât mai multe semnalmente ale celui în cauză pentru a le comunica organelor abilitate.
„Evitaţi să popularizaţi achiziţionarea şi/sau deţinerea de bunuri de valoare sau sume mari de bani la domiciliu. Bunurile de valoare cu dimensiuni mici (bani, bijuterii, etc.) trebuie păstrate în locuri greu accesibile, evitând pe cât posibil „ascunzătorile” tradiţionale (şifonier, bibliotecă, saltea s.a.).
Dacă aţi achiziţionat aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere (pe balcon). Întocmiţi o listă care să cuprindă caracteristici ale produselor, pe care să o păstraţi într-un loc sigur. Inscripţionând bunurile de valoare cu semne pe care să le cunoască numai membrii familiei, facilitaţi recuperarea acestora în cazul unui furt.
Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure, modele atipice, cu un grad înalt de securitate.
Dacă locuiţi la casă ori în apartamente de bloc situate la parter, etajul I sau ultimul etaj, este recomandabil să protejaţi ferestrele şi balcoanele cu grilaje metalice solide, ale căror console să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici. Dacă lăsați geamurile deschise pentru aerisire, supravegheaţi încăperile.
Când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scut timp, închideţi toate ferestrele. Dacă aţi pierdut cheile ori constataţi că încuietorile sunt blocate prin introducerea de corpuri străine (beţe de chibrit, sârme, etc.), procedaţi imediat la înlocuirea acestora. Orice întârziere poate fi prompt exploatata de spărgătorii de locuinţe!
Dacă observaţi persoane străine care staţionează fără motiv pe scara blocului sau în dreptul uşii unui vecin, nu ezitaţi să le întrebaţi despre scopul şederii lor acolo. Folosirea unui ton politicos, dar ferm, poate descuraja potenţialii infractori. Reţineţi că aceştia mizează pe lipsa de implicare civică“, sunt alte sfaturi oferite de polițiștii de la IPJ Caraș-Severin, care ne asigură că, exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid scut împotriva hoţilor şi a altor categorii de infractori!