Menu

Articol

Primarii liberali, puşi la colţ de preşedintele Silviu Hurduzeu

Felix Borcean, Ioan Popa, Gheorghe Românu

Pentru consilierii liberali, ședința ordinară din decembrie a Consiliului Județean Caraș-Severin, ultima din acest an, a avut un parcurs aștepat. Alături de ei, în sală au luat loc aproape 30 de susținători veniți din tot județul, primarii din Reșița, Caransebeș, Anina, dar și din alte comune, precum și consilieri locali. Din start, toți s-au declarat nemulțumiți în privința repartizării banilor de către conducerea CJ Caraș-Severin.

Ne dați ori nu ne dați? Nu vă dăm!

La începutul ședinței, liderul PNL de grup, Cristian Gâfu, i-a cerut președintelui Silviu Hurduzeu să scoată de pe ordinea de zi punctul 7, referitor la repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din TVA și din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate în baza OUG 2/2015 și pentru susținerea programelor de dezvoltare locală a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anul 2016.

Președintele Hurduzeu nu a fost de acord, motivând faptul că o astfel de amânare ar duce la expirarea termenul de aprobare a proiectului de hotărâre. „Am fi putut să discutăm acest proiect într-o ședință anterioară, dar nu am vrut să-i dăm o tentă electorală“, a spus președintele CJ Caraș-Severin, încercând să se facă credibil în privința hotărârii de a nu amâna discutarea proiectului.

În aceste condiții, Cristian Gâfu a dat semnalul și consilierii județeni liberali s-au ridicat, apoi au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

„Reșița nu moare!“

„Am luat această decizie în urma consultării cu primarii liberali, dar nu numai. Nu suntem așa de închiși la minte, după cum ne cred ei. Pe noi ne-a deranjat modul total netransparent de repartizare a acestor sume de bani care nu satisfac nici pe departe nevoile unităților administrativ-teritoriale. Dar și în aceste condiții, primăriile pesediste au primit cu mult mai mult decât cele conduse de primarii liberali“, și-a justificat gestul Cristian Gâfu.

Primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean s-a arătat supărat pe faptul că Spitalul Municipal de Urgență, dar și Primăria Caransebeș, au primit sume infime față de necesarul de care ar avea nevoie. „Am primit doar 3,5% din datoria spitalului, ceea ce nu este normal. Toate primăriile de comună ale PSD au primit între 50.000 și 70.000 de lei, în timp ce Reșița, Caransebeș, Anina, Băile Herculane, toate conduse de primari liberali au primit chiar mai puțin. Cum este posibil așa ceva?“, se întreabă Borcean.

În stilu-i caracteristic, primarul Reșiței a avut o altfel de abordare: „Totul se rezumă la matematică. Sau, mai bine zis, la lipsa matematicii, capitol la care îi consider corigenți pe acești lideri ai Consiliului județean. Această practică mizerabilă a împărțirii banilor se pare că nu a încetat. E strigător la cer să vezi că primăriilor din Marga, Fârliug și din alte comune, care nu au nici arierate și nici rate de plătit la credite, primesc bani mai mulți decât municipiile și orașele liberale. Reșița nu moare, ascultați la mine. Vom merge înainte și fără acești bani“, a concluzionat Ioan Popa.

Anina a primit o palmă nemeritată!

Afirmația îi aparține primarului Reșița care a constatat că situația cea mai dureroasă este cea de la Anina, unde datoriile sunt istorice. „Am primit 50.000 de lei și pe aceștia din impozitul pe venit, în condițiile în care toate primăriile pesediste au primit bani din sume defalcate din TVA. Anina are datorii ce depășesc 2,2 milioane de lei, dintre care 1.250.000 de lei reprezintă execuții judecătorești, 250.000 de lei provin din recalcularea cheltuielilor cu lucrările de la liceul din localitate, iar alte 600.000 reprezintă diverse arierate. Formula de calcul ar fi trebuit să fie peste tot la fel, să se fi ținut seama de situația economică, de datorii și de credite contractate or, în cazul de față, noi primim 50.000 de lei, iar Bucoșnița și Marga au primit 70.000 de lei“, afirma primarul Aninei, Gheorghe Românu. după ședința de astăzi.

România lucrului bine făcut, în variantă PSD

Dinspre Consiliul Județean, cabinetul președintelui Silviu Hurduzeu, lucrurile se văd altfel: „Prin ordonanță de Guvern, la final de an se face rectificare bugetară., a încercat să lămurească situația șeful instituției județene. Județului Caraș-Severin i-a fost alocată o sumă de 24,5 milioane de lei ce urmau a fi împărțiți. O împărțire a fost făcută de către Administrația Financiară pe baza unei formule de calcul care ține cont de suprafață, număr de locuitori, grad de colectare. Astfel, au primit sume mari localitățile mari.3,6 milioane de lei sunt banii pe care Consiliul Județean îi repartizează unităților administrativ – teritoriale pentru echilibrarea bugetelor locale. Banii au fost distribuiți primăriilor în urma solicitărilor pe care le-au făcut. E evident că suma nu acoperă toate solicitările primăriilor.S-a ținut cont de arierate, de ratele la bănci și de cofinanțările de proiectele guvernamentale sau europene aflate în desfășurare. Multe primării nu au avut arierate, unele nu au solicitat și nu au primit. Cât despre datoriile spitalului din Caransebeș, cel județean are datorii mai mari și nu mă duc să plâng sau să fac presiuni să protestez sau să plec dintr-o sală. Spitalul din Caransebeș este al municipalității de acolo, așa cum cel județean este al CJ. Fiecare trebuie să aibă grijă de unitățile pe care le are în subordine“.

În loc de concluzie, o afirmație făcută de primarul Caransebeșului: „Silviu ar fi un președinte echidistant, dacă ar fi lăsat să lucreze așa cum știe și vrea el“.

Powered by Jasper Roberts - Blog