În România post-decembristă, și-au cerut, rând pe rând, dreptate în stradă, muncitorii din fabricile și uzinele moștenite de la Ceaușescu, profesorii și doctorii, polițiștii și pensionarii, elevii și studenții, șoferii și controlorii de trafic, crescătorii de animale și zarzavagii. Într-o țară bântuită de sărăcie, nevoi și nedreptăți, de hoți, șarlatani și corupți, doar ciobanii nu coborâseră de la munte să își exprime nemulțumirea față de o lege aberantă votată în parlament.
Potrivit actului normativ, gândit de zece parlamentari care, cu siguranță, nu sunt în stare să deosebească un câine de un miel, ciobanii nu au voie să scoată oile la păscut între 6 decembrie și 24 aprilie și nici să țină la târlă mai mulți câini de pază. Și iarăși am convingerea că oamenii ăștia care fac legi habar nu au pe ce lume trăiesc. Cum să ții patru luni și jumătate oile închise în staul că, doar nu sunt ca figurinele de ceară sau de cauciuc care nu cer nici iarbă și nici apă? Bine că nu au votat o lege prin care toate oile să fie îmbrăcate pe timpul iernii cu vestuțe croșetate, că și așa în România lâna se aruncă la gunoi. Ori, târlele să fie dotate cu centrale pe lemne pentru a spori cantitatea de lapte și, implicit, de brânză pe cap de locuitor.
Pe de altă parte, numai o minte odihnită care lâncezește într-un corp tolănit într-un fotoliu putea să se gândească că o turmă de oi poate fi păzită sau întoarsă doar cu unul sau doi câini. Oamenii ăștia cred că fac o gravă confuzie între cățeii de companie și ciobăneștii mioritici care păzesc mioarele de lupi și de alte sălbăticiuni. Să dai o asemenea lege, prin care interzici pășunatul pe timp de iarnă și să omori câinii care sunt în plus la stână, înseamnă că ești dus cu cercul ori să crezi că în țara asta există doar parlamentari, mașini scumpe și legi făcute după cum te taie capul. Altă explicație nu există.
Ca un paradox, legea apare în mandatul unui guvern care e condus de un prim-ministru, fost comisar european pentru Agricultură, fost ministru al agriculturii și proprietar de culturi agricole.
Și încă ceva. Ciobanul tot cioban rămâne, meseria nu i-o ia nimeni din mână, cum nici avertismentul dat ieri la discuția cu aleșii neamului nu ar trebui ignorat de cei care au ajuns să gândească cu curu': „Potoliți-vă, până nu venim cu oile peste voi“