Nedeia, revista de cultură tradiţională, a ajuns la numărul 10 şi la al cincelea an de existenţă. Mult, sau destul de mult, ca şi ani, puţin ca şi număr de apariţii. Dincolo de toate, rămâne fapta bună a colectivului redacţional: Angelica Herac, Gheorghe Jurma, Nicolae Irimia şi Adela Lungu-Schindler, de a continua editarea ei, şi implicarea, cu tot efortul, inclusiv financiar, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.
Cel de pe urmă număr, aniversar, a apărut în ultima lună anului trecut, la Reşiţa. Pentru că decembrie şi ianuarie abundă în sărbători de tot felul, lansarea oficială a revistei a avut loc marţi, 6 februarie, la Centrul Parohial „Sfiinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Micro III, unde gazdă primitoare s-a dovedit, ca de fiecare dată, părintele paroh Petru Berbentia. Ca o coincidenţă, şi primul număr al revistei a fost lansat tot în aceeaşi locaţie.
Înfiinţată „din dorinţa expresă de a se contura în paginile ei identitatea tradiţională a acestui colţ de Rai numit Banatul de munte”, revista a adunat în jurul ei numeroase personalităţi locale şi din judeţ, oameni de cultură care, în timp, s-au dovedit păstrători ai tradiţiilor Banatului Montan. Sau, cum spunea părintele Berbentea, care a deschis acţiunea cu Tatăl Nostru „Cineva trebuie să lupte pentru păstrarea tradiţiei, iar de aici necesitatea ca cineva să lupte şi pentru această revistă”. Părintele Berbentea sublinia acest lucru, în contextul în care îşi exprima şi îngrijorarea faţă de tendinţele erei internetului de a ne pierde identitatea şi de a uita să vorbim în graiul românesc.
O pledoarie în acest sens a oferit-o Gheorghe Jurma, căruia i s-a cântat „La mulţi ani”, în condiţiile în care în 5 februarie îşi sărbătorise ziua de naştere. Şugubăţ, Papa Jurma a spus: „Această urare e mai mult pentru revistă, mai importantă pentru Nedeia, decât pentru mine. Importantă este ideea de a ne cunoaşte, păstra şi promova tradiţiile, ceea ce facem noi în această revistă”.
Pe această temă au mai vorbit managerul interimar al CJCPCT Caraş-Severin, Titian Puichiţă, Adela Lungu-Schindler, Ada D. Cruceanu, Liubiţa Raichici, Ionel Bota, Gheorghe Popovici, Nicolae Sârbu, Mihai Chiper, Pavel Panduru, Christian Chioncel, Simion Dragalina, Gabriela Şerban, Erwin Ţigla şi, nu în ultimul rând, sufletul colectivului redacţional, Angelica Herac.
Din păcate pentru cei prezenţi, a lipsit Nicolae Irimia, ziarist, poet dedicat muncii de culegere şi conservare a tradiţiilor Banatului Montan. Gheorghe Jurma nu a trecut cu vederea acest lucru, subliniind că: „Am vorbit cu Nicolae Irimia, îl aştept pentru că este nevoie de oameni ca el să fie de faţă, dar şi de tineri care să-şi pună în valoare interesul, dăruirea şi respectul faţă de tradiţiile populare”.
Cei prezenţi au primit din partea Preasfinţitului Părinte Lucian o felicitare şi un calendar aniversar, şi gogoşi delicioşi din partea părintelui Petru Berbentea.