Zilele trecute, pe şantierul arheologic din vecinătatea bisericii medievale aflate în centrul civic al municipiului Caransebeş a fost descoperită o a doua serie de oseminte, mult mai bogată decât prima şi mai bine conservată. Este vorba despre un număr de nouă schelete umane, aşezate în morminte succesive, poziţionate unele peste altele, pe şapte nivele, după cum se estimează.
„Vom continua cercetările, pentru a vedea de când datează acestea, ne-a spus Dimitrie Negrei, din cadrul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, coordonatorul lucrărilor. Suntem în faza de prelucrare, respectiv desenare, apoi le vom ridica cu staţia totală, pentru a determina nivelul de înmormântare, ordinea propriu-zisă, după care vom adânci săpăturile, pentru că, probabil, sub aceste schelete mai există şi altele. Cu siguranţă aici a fost un cimitir ortodox, deoarece orientarea morţilor este pe direcţia est-vest”.
În acelaşi perimetru mai există un perete în care au fost dezvelite, de asemenea, oseminte, însă acestea sunt dispersate, ele fiind deranjate de lucrările moderne efectuate în perioada ultimilor ani în această zonă.
La fel ca şi osemintele descoperite în urmă cu o lună, cercetătorii apreciază că, fiind vorba despre înmormântări succesive, scheletele datează din secolele XIII-XVI.
„Existenţa cimitirului era cunoscută încă din 1988, atunci când a fost descoperită biserica. Noi nu ne aşteptam, dar speram să-l dezvelim, totul depindea de cât de deranjată a fost zona de construcţiile moderne. Spre bucuria noastră, în partea de sud a suprafeţei am reuşit să surprindem mai multe morminte, din perioada Evului Mediu, dar din ani diferiţi”, a mai spus Dimitrie Negrei.
După ce scheletele vor fi ridicate, se va lucra pentru a se vedea dacă există inventar, respectiv obiecte după care pot fi datate mai exact osemintele.
La invitaţia managerului muzeului, Adrian Ardeţ, la mijlocul săptămânii a vizitat zona şi PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului. „Prea Sfinţia Sa a fost profund impresionat, a coborât până la nivelul scheletelor. În 1988-1989, pe când era elev la Seminarul Teologic, a făcut săpături aici împreună cu angajaţii muzeului caransebeşean. Cercetările au fost conduse atunci de Petru Bona, iar săpăturile le-au efectuat, pe vremea aceea, elevii de la Seminarul Teologic, printre care s-a aflat şi PS Lucian Mic”, a spus Adrian Ardeţ.