Menu

Articol

„Scripcarul pe acoperiş”, la Reşiţa, un spectacol monumental!

A treia seară a Festivalului Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” a adus, ieri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, spectacolul „Scripcarul pe acoperiş” de Joseph Stein. regia artistică, Korcsmáros György, o producţie a Teatrului Regina Maria Oradea. „Scripcarul pe acoperiş” este un muzical celebru, care a fost jucat pe Brodway, în 1964, şi, de atunci, până astăzi, pe marile scene ale lumii, în diferite interpretări şi variante regizorale, rămânând un spectacol mereu proaspăt, impresionant, iubit şi ovaţionat de public, cu un mesaj mereu actual, legat de iubire, bucurie, suferinţă, tradiţii, istorie. Da, istorie, pentru că aceasta se insinuează în vieţile oamenilor din cele mai patriahale şi liniştite aşezări din lume, chiar şi într-un sătuc locuit de evrei, din stepa rusească. Tradiţiile ţin comunitatea unită, îi trasează un drum liniştit şi previzibil, însă, istoria o dezechilibrează, făcând vieţile oamenilor instabile, într-un echilibru fragil ca al unui scripcar care cântă pe acoperiş!

Producţia Teatrului Regina Maria, „Scripcarul pe acoperiş”, în regia lui Korcsmáros György, a avut premiera în 2011, la Oradea, şi de atunci face mereu săli pline, şi se tot joacă, şi se joacă, foarte bine că se joacă, fiindcă aşa, iată, a ajuns, în sfârşit, şi la Reşiţa, care, probabil, nu a mai avut parte de un astfel de spectacol de când există teatru în oraş! Cu vreo 50 de actori pe scenă şi cu încă vreo 10 instrumentişti în orchestra care asigură muzica, spectacolul a fost copleşitor, atât prin dimensiune, forţă, dinamism, cât şi prin măiestrie artistică. Scenele de dans colectiv, pe diferite teme muzicale, au fost impresionante, având o putere de contagiune irezistibilă, antrenând publicul în aplauze-cascadă. Coregrafia lui András Loránt a meritat toţi banii şi toate aplauzele! Câteva voci foarte bune, câţiva dansatori talentaţi, completaţi de zeci de actori folosiţi inteligent, au reuşit să se comporte asemenea unei armate disciplinate şi dăruite de interpreţi şi dansatori profesionişti. Ce să mai vorbim, pentru „Scripcarul pe acoperiş”, termenul de „spectacol monumental” nu e deloc deplasat!

În rolurile principale, Richard Balint şi Ioana Dragoş Gajdo, au cucerit spectatorii, atât prin jocul dramatic, cât şi prin secvenţele muzicale interpretate convingător. Însă, e bine de ştiut că spectacolul are încă vreo zece roluri secundare puternice, bine conturate, bine interpretate de talentaţii actori orădeni.

Şi decorul a fost impresionant, câeva corpuri mobile reuşind să schimbe rapid locul acţiunii, din casa unei familii, în stradă, la crăşmă, la croitorie etc., aceleaşi corpuri având şi rol de acoperiş şi de deal ce mărgineşte satul, deplasările personajelor pe linia orizontului, în lumina lunii, creând imagini de o rară expresivitate.

Să nu uităm un amănunt important! Aseară, Casa de Cultură din Reşiţa, după două zile de funcţionare a centralei termice, s-a mai încălzit. Adăgându-se şi temperatura ridicată a scenei, în sală a fost chiar bine!

DISTRIBUȚIA:

Tevye: Richard Balint;
Golde: Ioana Dragoş Gajdo;
Tzeitel: Angela Tanko/Mihaela Gherdan;
Hodel: Adela Lazăr
Hava: Alina Leonte;
Shprintze: Anca Sigmirean;
Bielke: Georgia Căprărin;
Yente: Elvira Platon-Rîmbu;
Lazăr Wolf: Daniel Vulcu;
Motel: Pavel Sîrghi;
Percik: Răzvan Vicoveanu;
Fyedka: Ciprian Ciuciu;
Poliţistul: Sorin Ionescu;
Avram: George Voinese;
Mordcha: Alexandru Rusu;
Nahum: Andrei Fazecaş;
Mendel: Florian Silaghi;
Rabbi: Emil Sauciuc;
Fruma Sara: Gabriela Codrea;
Bunica Tzeitel: Corina Cernea;
Sasha: Andrian Locovei;
Shandel: Mirela Niţă-Lupu;
Yussel: Igor Lungu

SĂTENI, RUŞI, EVREI:  Zentania Lupșe, Anda Tămăşanu, Denisa Vlad, Lucia Rogoz, Andrada Ciocan, Ecaterina Hannel, Georgeta Fazecaş, Amalia Dan, Mariana Negrean, Daliana Negrean, Roxana Selegean, Eugen Neag, Florin Adameţ, Dumitru Cora, Vasile Mircea Dărăban, Ciprian Dinicu, Cosmin Cioara, Cristian Seghedi, Daniel Sandro, Liviu Moldovan, George Ștreng, Nicolae Segărceanu, Ciutak Miklos, Radu Sfăt.

Orchestră:

Dirijor orchestră: ÁRI NAGY SÁNDOR

Nicolae Levi – vioară; Ion Pîntea – clarinet; Marian Boboia – acordeon; Ilie Pop – trombon; Iosif Vasile Trendler– tobe; Andrei Seidler – percuţie; Florian Chelu – bas; Petru Boroș – contrabas.

Regia artistică: Korcsmáros György
Decoruri: Vioara Bara
Costume: Amalia Judea
Coregrafia: András Loránt
Asistent maestru coregraf: Daniel Titi Sandro
Asistent regie: Meleg Vilmos
Dirijor cor: Iloc Ovidiu
Conducerea muzicală: Áry Nagy Sándor

Programul de astăzi:

Ora 18:00 - Teatrul Traian Grozăvescu Lugoj -
„Haide, ucide-mă dragoste”' de Aziz Nesin;
Regia artistică: Maria Voronca;
Spectacolul va avea loc Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa

- Ora 19:00 - Teatrul Ariel Târgu Mureş -„Hees'' de Alina Nelega;
Regia artistică: Gavril Cadariu;
Spectacolul va avea loc la Palatul Cultural Reşiţa

Powered by Jasper Roberts - Blog