Pentru a doua oară în acestă săptămână, situația deosebit de gravă de la operatorul județean de apă și canal, Aquacaraș SA, a fost pusă în disacuția unor consilieri, de data aceasta, a celor de la Consiliul județean. Neputința companiei de a garanta un credit, de 1,3 milioane de euro în vederea achitării unor datorii către ANAF și terțe părți îi îngrozește pe toți cei care, într-un fel sau altul, sunt răspunzători pentru bunul mers al Aquacaraș. În urmă cu trei zile, aceasta, prin directorul său tehnic, Dan Petrescu, a cerut consilierilor locali reșițeni să vină cu o garanție suplimentară necesară obținerii creditului. Răspunsul nu a fost unul tranșant, primarul Mihai Stepanescu a lăsat să se înțeleagă că responsabilitatea principală ar avea-o Consiliul județean, care este acționar majoritar și nu CL și Primăria Reșița.
În ședința de ieri a CJ, deputatul PSD Ion Spânu a ridicat din nou această problemă: „S-au dus să ceară ajutor la CL Reșița, deși noi suntem acționarul majoritar. Cerem Consiliului de Administrație un raport în detaliu cu situația de acolo și să luăm măsuri rapide, pentru că e nevoie de bani ca de aer. Am înțeles că acolo sunt 800 de angajați, nu știu ce fac, cu ce se ocupă. Am înțeles că unii nu dau pe la lucru, dar bani iau. Trebuie verificate aceste lucruri, să fie făcut un audit extern căci nu este în regulă să ajungă în faza de faliment, iar noi fără apă, fără canal. S-a vorbit de rapoarte despre activitatea de acolo dar, sincer, nu știam ce se întâmplă acolo“.
Auditul extern, despre care amintea Spânu, e bun și chiar recomandabil, dar el costă destul și nu vedem cine își permite în situația dată să-l comande și să-l plătească.
Prezent la ședința CJ, deputatul PSD Ioan Benga a exprimat îngrijorarea cetățenilor din colegiul electoral pe care îl reprezintă: „Avem de-a face cu un seism de gradul zero. Mulți oameni sună la primărie sau la cabinetul meu parlamentați să ne întrebe speriați despre ce se întâmplă. Am auzit, și trebuie să se verifice, că la Aquacaraș cheltuielile cu salariile sunt mai mari decât încasările“.
Ilie Iova, care ține și loc de președinte al CJ – Sorin Frunzăverde fiind de mai mult timp în concediu medical -, dar și de vicepreședinte pe probleme economice, în condițiile în care Ionesie Ghiorghioni nu are dreptul să se apropie de CJ, se arăta și el îngrijorat de situația creată. „Cine pierde în această situație? Noi toți. Aquacaraș a fost de la înființarea ei sub patronajul Consiliului județean. De vreun an, implicarea unităților administrativ teritoriale (UAT) este evidentă. Consiliul județean a alocat o sumă foarte mare și s-a majorat capitalul social. Se vorbește de o garanție bancară. Garanția CJ este în limita acțiunilor pe care le avem la această societate. Și celelate UAT-uri ar trebui să facă la fel“, este de părere Ilie Iova.
Vicepreședintele CJ a cerut la rândul său un raport de la Aquacaraș, vizavi de salarii, de număr de angajați, de munca pe care o prestează fiecare salariat. „Trebuie ca toți acționarii – CJ și cele opt primării din mediul urban -, să pună mână de la mână pentru a ieși din impas. E sfârșit de proiect și trebuie să punem bani, altfel pierdem finanțarea“, a atras atenția vicepreședintele Iova.