Senatorul de Caraş-Severin, Ion Marcel Vela, a semnat, aseară, o petiţie de protejare a faunei acvatice din râul Timiş, petiţia fiind cuprinsă în campania iniţiată de caransebeşeanul Răzvan Dragoş Cristescu. În fapt, campania propune demolarea unui stăvilar de pe râul Timiş, stăvilar care „reprezintă un dezastru pentru fauna acvatică a râului”. Senatorul Vela a semnat şi a distribuit petiţia pe pagina sa de FB, îndemnând şi alţi cetăţeni să o semneze.
„Dragi prieteni,
Tocmai am semnat și eu pentru campania:
Înlăturarea/modificarea stavilarului de pe răul Timiș, în aval de comuna Buchin.
Vă rog mult să vă implicați și voi, mi-ar face mare plăcere să știu că vă am alături. Fiecare semnătură adăugată acestei cauze în care eu cred, ne ajută să fim mai aproape de schimbarea pe care ne-o dorim cu toții.
Alăturați-vă și voi acestei campanii!
http://campaniamea.de-clic.ro/…/inlaturarea-modificarea-sta…
După ce semnați, dați, la rândul vostru, de veste și altora.
Felicit inițiatorii acestui demers și sper să reușim să îndreptăm cât mai repede această anomalie realizată inconștient de constructorii rețelei feroviare și avizată incorect de către responsabilii pentru protecția mediului și cei de la Apele Române care administrează râul Timiș.
Mulțumesc mult !”, a scris Ion Marcel Vela.
Conţinutul petiţiei:
„Catre Direcţia Apele Româna, Direcţia Naţională de Drumuri şi Poduri, Primăria oraşului Caransebeş.
Sa se inlature sau cel putin sa se modifice acest minibaraj de pe raul Timis,loc. Caransebes , astfel incat sa se refaca continuitatea naturala a acestui rau unic!
De ce este important?
Raul Timis are caracteristici de rau montan/submontan chiar si la altitudini mai joase (depresiunea Caransebesului) datorita geografiei particulare a acestei regiuni.El sufera in prezent datorita numeroaselor amenajari hidrotehnice ale principalilor sai afluenti .Acest baraj, situat sub podul de tren din localitatea Caransebes si "destinat" protectiei malului/podului de eventuale viituri, nu are nici o utilitate in aceasta privinta (raul este controlat total prin amenajarile hidrotehnice din amonte) si reprezinta un dezastru pentru fauna acvatica a raului, care nu mai poate realiza migratiile de reproducere in amontele raului, fiind expusa braconajului salbatic local”.
Până la orele dimineaţii petiţia a adunat peste 100 de semnături.