Menu

Articol

Sf. Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost sărbătorită la Anina

Ziua Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost sărbătorită, ieri, la Anina. Primăria şi Consiliul Local Anina au decis că, având în vedere istoria oraşului, care s-a desfăşurat timp de sute de ani în jurul mineritului, tradiţiile nu trebuie uitate şi sărbătoarea minerilor, atât de importantă altă dată, îşi are rostul ei şi în viaţa comunităţii de astăzi.

Reamintim că Mina Anina s-a închis în anul 2006, după un teribil accident, o explozie în care şi-au pierdut viaţa 7 mineri. Autorităţile au considerat, atunci, că exploatarea minei este prea riscantă şi, pe lângă aceasta, conform calculelor economice se lucra în pierdere, cărbunele fiind scos de la mare adâncime. Mina Anina era cea mai adâncă din sud-estul Europei, având galerii care coborau la peste 1200 de metri adâncime. Cărbunele din Anina, aflat şi acum în cantităţi impresionante sub pământ, este o huilă de calitate, spun specialiştii.

Anina, în vremurile de glorie avea peste 12.000 de locuitori, acum are în jur de 7000. În oraşul Anina, trăiesc şi în prezent mineri. Este vorba despre mineri pensionari, mineri şomeri, mineri care s-au reprofilat şi exercită alte meserii în ţară sau, pentru perioade mai lungi ori mai scurte, în străinătate.

La Sfânta Liturghie, oficiată la biserica ortodoxă din Anina cu prilejul praznicului Sfintei Varvara, au fost prezenţi aproximativ 60 de foşti mineri şi membri ai familiilor lor, viceprimarul oraşului Dorinel Ungureanu, consilieri locali. După Sfânta Liturghie, administraţia locală a oferit foştilor mineri o masă festivă, la care s-au depănat amintiri.

Powered by Jasper Roberts - Blog