Menu

Articol

Silviu Oravitzan, pictorul semnelor universale

Silviu Oravitzan, pictor celebru în Europa şi America, cunoscut şi recunoscut de critica de specialitate, cu lucrări expuse în marile galerii din capitalele europene şi americane, a fost prezent, astăzi, în sala de şedinţe a Palatului Administrativ din Reşiţa, la vizionarea filmului „ORAVITZAN”, realizat de o casă de filme franceză. Evenimentul a avut loc datorită intermedieri realizate de către colecţionarul reşiţean, Florin Safer, la invitaţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin.

După vizionarea filmului, a avut loc o dezbatere despre opera maestrului, iar acesta a răspuns înterbărilor publicului. Filmul a prezentat o serie de expoziţii organizate în ţară şi în stăinătate, dezvăluind preocupările artistului, mesajul lucrărilor, temele abordate. S-a spus despre pictor că în lucrările sale este preocupat de punerea în valoare a semnelor primordiale: crucea, cercul, pătratul şi centrul, care, deşi reprezintă un limbaj universal, conţin în ele spiritul românesc şi bănăţean. Silviu Oravitzan spune despre sine că se află în căutarea perfecţiunii, fiind un pictor care, dincolo de semne, încearcă să picteze nevăzutul, lumina şi legătura omului cu divinitatea.

Gazda evenimentului a fost directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, Liubiţa Raichici. Despre opera maestrului au vorbit scriitorul Dorina Sgaverdia, care i-a fost elevă la Lugoj pe când Oravitzan era profesor de desen, istoricul Dana Antoaneta Bălănescu.

Dorina Sgaverdia: „Maestrul a depăşit de mult, cu opera sa, graniţele României, a depăşit graniţele Europei, aeste apreciat peste ocean, a fost apreciat de Cioran, de Eliade, spune critica de specialitate, opera sa este universală. Dar, cred că universalitatea operei sale stă tocmai în faptul că este bănăţean, că se trage din aceste meleaguri, din acest areal spiritual se construieşte. Nicăieri nu m-am simţit mai bănăţean decât între lucările maestrului Oravitzan! În faţa tablourilor domniei sale, inspirate din motivele populare din Banat, am regăsit geometrii articulate din ceapsa trăbunicii mele, am găsit geometrii şi culori din brâul bunicului meu, acel albastru-mov, unic în felul său. (...) La maestrul Oravitzan aurul devine aură, iar lumina devine iluminare”.

Dana Antoaneta Bălănescu: „Dirijorul Sergiu Celibidache a spus că în lumea lui Silviu Oravitzan este o stare izbitor de reală de a fi român. Mă întreb cum poate să facă el asta, de unde îi vin toate acestea. Poate originile lui din Banat ar explica aceasta, a spus moldoveanul Celibiache”.

Silviu Oravitzan: „Mi-am dorit foarte mult să vin la Reşiţa, în judeţul Caraş-Severin, pentru că e ca şi când m-aş prezenta în faţa părinţilor cu un raport de activitate. S-a vorbit mult de Banat, de Ciclova. Ciclova este pentru mine centrul lumii. Eu m-am trezit pe cerurile copilăriei mele cu covoare, cusături... Şi de aici mi-am dat seama că există o geometrie care le cuprinde pe toate. Şi uite că aprofundând aceste simboluri fundamentale pe care le regăseşti în Banat, în special, cu o foarte mare diversitate, acurateţe şi obstinaţie, în toate opregele, cilimurile, cusăturile, care se regăsesc nu numai în Caraş-Severin, ci în toată lunca Timişului, ziceam, aprofundând aceste simboluri, săpând în grădina ta, dai de o apă curată care este bună de băut pentru toată lumea. În grădina ta poţi să desluşeşti mai bine ce este viaţa, ce este tristeţea, ce este bucuria, ce este moartea, ce este iubirea. Apele acestea freatice comunică. Memorând şi rememorând ne dăm seama că semnele acestea sunt valabile peste tot. Sunt solidare cu vestul Europei, sunt solidare cu Sumerul, cu îndepărtata Chină, cu arta precolumbiană şi aşa mai departe. Şi, atunci, uite cum poţi să devii dintr-un loc, şi cu înţelesurile acestui loc, un om universal”.

Depre opera şi mesajul ezoteric al picturilor lui Silviu Oravitzan au mai vorbit şi poeţii Nicole Sârbu şi Olga Neagu. Scriitorul Dorina Sgaverdia a propus ca lui Silviu Oravitzan să i se acorde titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin

Powered by Jasper Roberts - Blog