Menu

Articol

Spre capitalism în zbor! Francesco Forte ne propune modelul chinezesc

Francesco Forte

Profesorul emerit Francesco Forte, de la Universitatea din Roma La Sapienza, a conferenţiat, astăzi, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, despre cartea lui Ronald Coase: „Cum a devenit capitalistă China comunistă”. Francesco Forte este unul dintre specialiştii de marcă în economie, a fost ministrul finanţelor publice în Italia, a predat la prestigioase universităţi din întreaga lume şi este un exponent important al unor şcoli de gândire economică alături de laureaţii Premiului Nobel: Ronald Coase şi James Buchanon.

Referitor la subiectul conferinţei, Francesco Forte a declarat: „Când a împlinit 100 de ani, acum 5 ani, Ronald Coase a scris, împreună cu un economist chinez, cartea cu titlul: „Cum a devenit capitalistă China comunistă”. Prezint această carte, deoarece am fost prieten cu Ronald Coase timp de o jumătate de veac. În urmă cu 50 de ani am discutat cu Ronal Coase despre teorema cu care, ulterior, a obţinut Premiul Nobel pentru economie. Cartea este foarte interesantă deoarece explică tranziţia din China şi poate fi utilă şi pentru alte ţări postcomuniste. (...) Cartea şi teoriile lui Ronald Coase pot reprezenta un model de dezvoltare pentru mai multe ţări, precum şi pentru România, unde sistemul dictatorial a fost unul din cele mai dure”.

Ar fi de menţionat că reformele economice de tip capitalist au fost introduse în China, în principal, de liderul comunist chinez Deng Xiaoping, care a lansat conceptul de „economie de piaţă socialistă”. Deng Xiaoping a decretat că „socialismul nu înseamnă împărţirea sărăciei” şi era adeptul ideii: „O economie planificată nu este definiția socialismului, deoarece există planificare și în capitalism; de asemenea economie de piață există și în socialism. Planificarea și economia de piață sunt amândouă pârghii de control ale activității economice.”

Despre activitatea ştiinţifică, precum şi cea de practician în domeniul economiei a lui Francesco Forte a vorbit conf. univ. dr. Marius Miloş.

La conferinţă au asistat studenţi şi cadre didactice de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

Powered by Jasper Roberts - Blog