Menu

Articol

SUA măresc numărul trupelor în Afganistan

Autor: 

Început de săptămînă deosebit de violent în Afganistan, acolo unde atît civilii cît şi militarii plătesc cu viaţa pentru a aduce pacea în această ţară asiatică. Luni, în provincia Herat, la Vest de Kandahar, 13 civili au fost ucişi de forţele afgane în urma unor lovituri aeriene, raiduri ce au vizat o bază a talibanilor din provincie.

Marţi, ţinta violenţelor a fost capitala ţării, Kabul, unde cel puţin 5 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte nouă au fost rănite într-un atentat sinucigaş survenit la o bancă situată în apropiere de ambasada SUA, ultrasecurizată, din centrul capitalei. Atentatul survine la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a dat undă verde suplimentării trupelor SUA din Afganistan. Talibanii, care cer retragerea totală a trupelor internaţionale, au reacţionat ameninţînd să transforme Afganistanul într-un "nou cimitir" pentru americani.

Deşi situaţia de securitate din provincia sudică a ţării, Kandahar, este relativ mai stabilă decît în provinciile vecine, Herat, Helmand şi Zbul, ameninţările sînt numeroase şi pun în pericol stabilitatea întregii zone. Kandaharul este considerat Perla talibanilor şi aceştia nu vor înceta nici o clipă să-l revendice şi să încerce să-l cucerească. Potrivit informaţiilor, numeroşi insurgenţi se infiltrează la nord de oraş, dar şi în sudul deşertic al provinciei.

Gruparea comună de forţe din Kandahar, din care fac parte militari americani, români şi bulgari, în ordinea mărimii contingentelor, întreprinde zilnic misiuni de cercetare şi chiar extragere de lideri insurgenţi infiltraţi în zonă, pe care-i predau forţelor de securitate afgane şi sînt încarceraţi. Din păcate, corupţia din sistemul judiciar afgan face ca aceştia să fie eliberaţi în cel mult două săptămîni, iar operaţiunile de căutare şi prindere a acestora sînt luate de la capăt.

Un efort considerabil îl constituie şi depistarea de dispozitive explozive improvizate, locurile de fabricare a acestora, depozite de armament şi rachete cu care pot fi atacate trupele misiunii Resolute Support din cadrul NATO, dar şi populaţia civilă.

Talibanii au efectuat în ultimul timp o serie de atacuri, vara fiind în genere anotimpul care marchează o recrudescenţă a violenţelor. În aceste condiţii, suplimentarea trupelor americane, imediat, cu 3.900 de soldaţi este văzută ca o necesitate de către comandanţii din teren, obligaţi să facă faţă acestor ameninţări. Comandantul Grupării Comune de Forţe din Kandahar, lt.-col. Joseph Geary: „Preconizata creştere a numărului trupelor va duce la o sporire a capacităţii de consiliere a trupelor afgane care să continue să-şi întărească capabilităţile aici. De asemenea, ne ajută să creştem nivelul securităţii. Vom avea mai mulţi oameni aici, ceea ce înseamnă un intelligence mai bun, o mai bună securitate. Personal cred, este doar opinia mea, este un lucru bun, deşi sînt 3.900 de oameni care pleacă de acasă. Facem asta de 16-17 ani şi cei mai mulţi dintre ei nu-şi lasă familia pentru prima dată. E un cost mic pentru populaţia americană, dar pentru misiunea din Afghanistan cred că merită efortul.

Un număr mai mare de trupe ale coaliţiei înseamnă un număr mai mic de civili afgani ucişi. Potrivit statisticilor, numărul de civili ucişi în Afganistan a atins un punct culminant de la începutul ţinerii evidenţei, în 2009. Doar în primul semestru al acestui an, 1.662 de persoane au fost ucise şi peste 3.500 au fost rănite.

Powered by Jasper Roberts - Blog