Menu

Articol

Unde sunt zăpezile de altădată?

Nu mă dau în vânt după iarnă. Nu pentru că îmi displace acest anotimp, ci pentru că am ajuns la vârsta la care nu suport hainele groase. Nu multe, ci groase și grele. În plus, nu-mi plac lapovița și ploaia de care tot avem parte în ultimii ani în loc de zăpadă. Cu toate acestea, fiecare ninsoare, tot mai rară, mă bucură ca și pe copilul care abia așteaptă să scoată sania sau schiurile de la naftalină. Nu doar mă bucură, ci îmi și crează senzația unei normalități în evoluția vremii. A schimbărilor ciclice în natură, cu care ne-am născut și am crescut până la un moment dat. Nu aș vrea să apelez la un clișeu clasic cu zăpezile de jumătate de metru, la tunelele săpate în troienile din curte ori despre poveștile cu Moș Crăciun care venea doar cu sănioara, nu ca acum cu ATV-ul ori cu Jeep-ul, în lipsă de zăpadă. Vreau doar să mă raportez la celebrii ghiocei, despre care fusesem învățați că reprezintă vestitorii primăverii.

Tot ce știam despre gingașele flori era că scoteau capul de sub zăpadă pe la începutul lunii martie, de ziua femeii. Noi îi desenam sau îi decupam și îi lipeam pe o planșă din clasă. De câțiva ani, în martie cu greu mai găsești ghiocei. Și e normal să fie așa. La mine, în fața blocului, ghioceii au început să apară pe la începutul lui ianuarie. Să nu spun că au fost situații când au ieșit la suprafață pe la sfârșitul lui decembrie. Astăzi, sub fereastra bucătăriei sunt sute de ghiocei, care se întind cu fiecare zi, de-a lungul gardului. De 8 Martie, parcă văd că în loc de ghiocei oferim femeii de lângă noi frezii, garoafe ori orhidee.

Ei sunt frumoși și bucură privirea, dar nu este firesc să răsară acum. Suntem în toiul iernii, iar vremea este de primăvară. Muți oameni nevoiași se bucură că nu trebuie să consume gaz sau lemne pentru încălzirea locuinței, în timp ce alții, ca mine, sunt încântați că pot îmbrăca haine mai lejere. Copiii au și ei motive de bucurie, la fel și părinții și bunicii ieșiți la plimbare în parc. Însă, ce se întâmplă, este anormal. Nu doar pentru că ducem dorul zăpezii, a iernii pe uliță, cât mai ales pentru sănătatea noastră. Pentru mulți, trecerile bruște de la minus două sau trei grade la plus 10, 12 sau chiar 14 grade Celsius înseamnă boală curată.

Dacă pe asta o mai tratăm cumva, vine și o vremea chiar mai tristă, la 8 Martie, cînd, femeii de lângă noi în loc de gingașii ghiocei, ofeliți între timp, îi oferim frezii, zambile la ghiveci și orhidee. Nefiresc pentru ceea ce știam noi despre semnificația acestei zile.

Powered by Jasper Roberts - Blog