Menu

Articol

Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa nu are soluţii, ministrul n-a promis nimic, bani nu sunt, grevă nu se face!

Rectorul Universităţii „Eftimie Murgu” (UEM) din Reşiţa, Doina Frunzăverde, a convocat toată conducerea şi sindicatul instituţiei la conferinţa de presă de astăzi, ca un garant că cei din conducere susţin punctele de vedere expuse, şi a prezentat, foarte pe larg, cu grafice proiectate pe un ecran, atât eforturile făcute de conducere, cât şi situaţia imposibilă în care se află universitatea.

Din grafice şi din cuvântul rectorului a rezultat că veniturile asigurate de minister au tot scăzut, ajungându-se la finanţarea cu aproximativ 1800 de lei, pe an, pe student, faţă de costurile necesare de peste 3400 de lei, pe an, pe student. În aceste condiţii nu este de mirare că fondurile s-au terminat la jumătatea anului, în ciuda faptului că şi cheltuielile au fost reduse la minimum. Operaţiunile financiare au fost corecte, performanţele profesionale au fost bune, deciziile au fost colective, luate de structurile academice, deci, nici vorbă de prost management. Doina Frunzăverde a explicat că pentru ca universitatea să nu intre în colaps, a propus fuziunea prin absorbţie cu o universitate mare, iar singura universitate care şi-a exprimat dorinţa să realizeza această fuziune cu UEM a fost Universitatea de Vest Timişoara (UVT). Rectorul a mai spus că directorul de departament, Eugen Răduca, are o opinie diferită faţă de cea susţinută de majoritatea slariaţilor şi de majoritatea membrilor Senatului, dar lucrurile au fost dezbătute democratic, Răduca reprezintă o minoritate şi minoritatea trebuie să se supună majorităţii.

Pe scurt, Doina Frunzăverde a anunţat că bani pentru salarii nu sunt şi ministrul educaţiei nu a promis nimic. La întâlnirea de la Ministerul Educaţiei, la care au fost şi politicieni locali, ministrul a spus numai din ce fonduri crede el că ar putea fi asiguraţi banii pentru funcţionare, până la realizarea fuziunii. Atât! Prin urmare optimismul politicienilor, Ion Mocioalcă şi Ioan Benga, care au spus că UEM Reşiţa e salvată, a fost exagerat.

Rectorul Doina Frunzăverde a mai subliniat că încurajează dialogul democratic în instituţie, dar controversele trebuie să rămână în interiorul instituţie, să nu răsufle în afară, pentru că aceasta aduce prejudicii imaginii şi chiar bunei funcţionări a universităţii.

Preşedintele sindicatului FIRES, din UEM Reşiţa, Cristian Rudolf, a spus că greva generală, anunţată că va fi declanşată mâine, 28 octombrie, nu se mai face, din grijă pentru studenţi şi din teama că s-ar putea produce un eveniment nefericit pentru universitate, respectiv îngheţarea anului universitar, lucru pe care nimeni nu-l doreşte. Prin urmare salariaţii din UEM Reşiţa, în semn de protest, îşi vor lega o eşarfă albă pe braţ.

E vorba, probabil, şi de grija pentru studenţi, însă, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa” Filiala Caraş-Severin, Marian Apostol, prezent şi el la conferinţa de presă, a precizat că greva ar fi fost oricum ilegală, din cauză că legea conflictelor colective de muncă nu permite declanşarea unei greve generale pe motiv că nu se plătesc salariile. Cine nu crede, să citească legea, aşa este! La întrebarea dacă nu ar fi mai eficientă o formă mai radicală şi vizibilă de protest, cum ar fi un marş sau un miting, liderul de sindicat, lector univ. dr. Cristian Rudolf, a fost de părere că acestea nu ar fi în concordanţă cu ţinuta unor cadre didactice universitare: „Putem recurge şi la acţiuni de stradă, însă, consider că nu este cea mai bună măsură şi cea mai bună afişare a unor cadre didactice universitare”. Astfel că, sindicaliştii universitari de la UEM Reşiţa nu exclud posibilitatea ca, la un moment dat, să acţioneze în justiţie universitatea şi să cheme drept garant pentru plăţi Ministerul Educaţiei.

În concluzie, singura soluţie pentru UEM Reşiţa este fuziunea cu UVT, dar, în acest moment situaţia universităţii reşiţene este disperată.

„Suntem într-o situaţie pe care, cu siguranţă n-a dorit-o nimeni, o situaţie care s-a prefigurat în ultimii ani, începând cu anul 2012 (...) În acest an avem nevoie de 3,2 milioane de lei (n.n. - de o suplimentare a bugetului cu 3,2 milioane)  şi anul viitor, după estimările noastre, la un buget de aproximativ 4 milioane de lei, la acelaşi tarif pe student şi la acelaşi număr de sudenţi, vom avea nevoie de o suplimentare de 6 milioane de lei pentru a ne continua activitatea. Ceea ce cu siguranţă va fi foarte greu de obţinut”, a spus Doina Frunzăverde. Practic, va fi imposibil de obţinut, a rezultat, până la urmă, din cuvântul rectorului Doina Frunzăverde.

Powered by Jasper Roberts - Blog