Menu

Articol

Zilele Coşteiului – 2015, ediţia a V-a

Autor: 

Ediţia a V-a „Zilelor Coşteiului”, manifestare devenită tradiţională pe perioada estivală la Coştei, desfăşurată în zilele de 24, 25 şi 26 iulie a.c., a debutat cu programe cultural-artistice la Sala Căminului Cultural, a continuat cu serată literară, lansare de carte, manifestări gastronomice şi sportive, şi s-a încheiat cu muzică şi voie bună, în partea de sat denumită „Cureche”, într-o ambianţă unică, la poalele dealului înalt şi la umbra teiilor, care au o semnificaţie aparte pentru localnici.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Comunităţii locale Coştei, iar cu acest prilej, primarul Viorel Bălăgean a acordat diplome în semn de mulţumire, acelora care în urmă cu cinci ani, au pus bazele unei astfel de manifestări.

Program cultural-artistic

În seara zilei de vineri, 24 iulie, la Sala Căminului Cultural, prieteni de suflet ai coşteienilor din Deta şi Oraviţa, au venit să-i onoreze cu prezenţa şi să prezinte un spectacol extraordinar de cântece şi dansuri, în cinstea măreţului jubileu. Atât soliştii vocali şi instrumentişti, cât şi formaţiile de dansatori de la cele două ansambluri: „Hora Caraşului” din Oraviţa şi Ansamblul Folcloric din Deta, au avut prestaţii reuşite şi s-au bucurat de ropote de aplauze ale numeroşilor spectatori.

În preajma spectacolului, actualul primar Viorel Bălăgean, a acordat diplomă în semn de mulţumire lui Lavinel Pitic, responsabil pentru Minorităţi Naţionale în Comuna Vârşeţ, care la prima ediţie a manifestării „Zilele Coşteiului” s-a aflat la funcţia de primar şi este unul dintre iniţiatorii manifestării, alături de viceprimarul Marin Meici şi ceilalţi membrii ai Consiliului Comunităţii locale din perioda amintită, Traian Iencea, dr. Tiberiu Cugia şi Ion Gaşpăr. Diplome au mai primit oaspeţii din Deta şi Oraviţa, Consiliul Naţional Român şi Primăria Vârşeţ.

În alocţiunea sa, Lavinel Pitic, a evocat unele momente de la prima ediţie a „Zilelor Coşteiului” când a fost organizat Marele Festival, a fost lansată „Monografia Coşteiului 1361-201” şi au fost marcate jubileele: 650 de ani de la prima atestare documentară a Coşteiului, Centenarul Şcolii cu opt clase la Coştei şi 100 de ani de la fondarea Casei de Cultură. Marin Meici s-a adresat în numele Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, menţionând că oamenii responsabili din Consiliul Naţional, vor susţine tot timpul astfel de evenimente.

Serată literară şi lansare de carte

Nici zilei de sâmbătă, 25 iulie, nu i-a lipsit latura artistică! Chiar dacă există acea impresie că activitatea literară la Coştei este uşor umbrită de o mai viguroasă şi atotprezentă activitate muzical-folclorică şi teatrală, evenimentul literar organizat la Căminul Cultural la data amintită, ne-a dovedit că avem forţa necesară de a organiza şi astfel de evenimente. „Dorim ca an de an, în cadrul manifestării „Zilele Coşteiului”, pe lângă programele artistice alcătuite din cântece şi jocuri, pe lângă concursurile gastronomice şi competiţiile sportive, să adunăm laolaltă creatori de ambele părţi ale frontierei”, a menţionat de la bun început, moderatoarea evenimentului, Mariana Stratulat.

Din creaţiile sale ne-au citit, tânăra prozatoare Alexandra Goica, poeta Mărioara Sfera, poetul în grai bănăţean, Aurel Lazăr-Cizu, oaspeţii din România: artistul Nicolae D. Vlădulescu, ziaristul şi prozatorul Matei Mircioane din Reşiţa, poeţii Nana-Ileana Filip şi Lorin Cimponieru din Oraviţa, care cu acest prilej şi-au lansat volumul de versuri: „Uitând vom visa din nou”, şi prof. dr. Brânduşa Juică, care ne-a prezentat lucrarea: „Autobiografie, ludic şi ficţiune în proza pentru copii scrisă în limba română”.

De popasurile muzicale s-au ocupat prof. Marcel Novac şi elevii săi: Isidora Colojoară, David Butan şi Eugenia Prodan, laureaţi ai ediţiei de anul acesta a Festivalului Copiilor de la Uzdin.

Cu acest prilej, Viorel Bălăgean a acordat diplome participanţilor, iar C.P.E. „Libertatea”, a acordat cărţi din producţia proprie.

Concurs gastronomic cu caracter internaţional

În zorile zilei de duminică, 26 iulie, maeştrii bucătari şi-au instalat ceaunele, au pornit focul şi şi-au demonstrat talentul, în pregătirea tradiţionalului gulaş, a fasolei, sau a ciorbei de peşte. La concursul gastronomic s-au prezentat 12  echipe din mai multe localităţi de la noi şi din România.

Juriul în componenţa: Lavinel Pitic, preşedinte, Valerian Chiban (Parţa), S. Cornel (Parta) şi Simeon Deteşan (Reşiţa), membrii, au avut o misiune grea - să-i desemneze pe cei mai buni dintre cei mai buni. În final, au decis nuanţele, pentru că după ce membrii juriului au degustat bunătăţile pregătite cu multă pricepere şi dibăcie de bucătarii noştrii, s-a constatat că toţi merită locul I, deoarece preparatele pregătit au fost în categorii diferite: Echipa din Reşiţa – gulaş de porc; Fanfara S.C.A. „Mihai Eminescu” – ciorbă de peşte; S.C.A. „Eminescu” şi B.O.R. din Coştei – fasole cu costiţe; Vânătorii din Voivodinţ – fasole ţărănească; Orkestar Dobričevo – gulaş de dobricevo; Echipa din Seleuş – ciorbă de burtă; „Ionică cu prietenii” – gulaş de mistreţ; Echipa „Curechea” – gulaş de porc; Echipa „Maistorii” – gulaş de mistreţ; Comunitatea locală Coştei – gulaş de căprioară; Echipa din Deta – tocăniţă de cartofi; Poştaşii din Panciova – gulaş panciovan. Marele Premiu a revenit Echipei „Curechea” în frunte cu bucătarul Georgel Gheorghe, de origine din Coştei, domiciliat în Suedia, care este nepotul vestitului bucătar al Coşteiului, Gheorghe Gheorghe. Pe locul II s-a plasat Echipa „Ionică cu prietenii”, iar pe locul III, „Maistorii”.

Diplomele şi cupele au fost înmânate de primarul Viorel Bălăgean, care şi-a exprimat mulţumirea că ediţia jubiliară s-a desfăşurat în cel mai bun mod, şi că toată lumea a fost mulţumită.

Premii speciale au fost înmânate ehipei din Deta, care s-a prezentat cu regularitate încă de la prima ediţie a acestui concurs, precum şi directorului Casei de Cultură din Oraviţa, Sorin Chişărău, în semn de mulţumire pentru că Orchestra din Oraviţa s-a ocupat de buna dispoziţie a coşteienilor.

Bineînţeles, alături de consătenii săi şi oaspeţii acestora s-a aflat şi îndrăgita interpretă Veronica Vinu Ţera, care ne-a delectat sufleteşte prin cântecele ei.

„Turneul prieteniei”

Menţionăm că paralel cu concursul gastronomic, s-a desfăşurat un turneu de fotbal al veteranilor din Coştei, Parţa şi Deta. Fiind un turneu al prieteniei, rezultatul nu contează, dar pentru cei curioşi vom spune doar că locul I a revenit echipei din Deta, pe locul II s-a clasat echipa din Coştei, iar pe locul III, echipa din Parţa.

În loc de concluzie vom spune doar că a fost „un eveniment mozaic – cu de toate câte-un pic”.

Iar pentru cei ce au ratat ediţia de anul acesta, îi invităm să vină la Coştei la anul viitor şi să se convingă de amabilitatea şi ospitalitatea acestora.

Mariana STRATULAT,
C.P.E. „Libertatea”, Panciova

Powered by Jasper Roberts - Blog