Cel mai important parc arheologic din vestul României, cel de la Tibiscum, care se întinde de-o parte și de alta a Timișului, de la Jupa și până la Obreja, a organizat manifestarea „Ziua porților deschise“. Acest moment s-a adreseat nu doar studenților Universității de Vest Timișoara, care este parteneră, ci și publicului larg, dornic să cunoască noile descoperiri în această rezervație arheologică, precum și preocupăriile de viitor ale specialiștilor Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.
Directorul instituției, Adrian Ardeț, consideră că acțiunea s-a dovedit foarte importantă pentru munca arheologilor, întrucât eforturile lor vor fi astfel cunoscute de toți cei doresc acest lucru.
„Manifestarea a avut ca partener Universitatea de Vest Timișoara, publicul a avut ocazia să vadă o expoziție, dar și săpăturile arheologice. Menirea noastră în Caraș-Severin e de a promova patrimoniul istoric bogat pe care îl avem, ca el să fie cunoscut și apreciat. De remarcat că, potrivit părerilor specialiștilor, Caraș-Severin se situează între primele trei județe din țară, cu un asemenea patrimoniu arheologic“, a mărturisit directorul Ardeț.
O parte dintre studenții de la Universitatea de Vest, care au făcut practică pe șantierul de la Tibiscum timp de trei săptămâni, vor rămâne în continuare aici, pe toată perioada lunii august, unde vor lucra cot la cot cu arheologii.
„Pe lângă activitățile de cercetări de-o parte și de alta a Timișului, ne-am propus să conservăm unele clădiri aflate în rezervația arheologică, pentru că de la anul să demarăm proiecte de restructurarea întregului drum „nord-vest“, să-l placăm cu gresie și să restaurăm o clădire.Pe o perioadă de doi-trei ani, vom restaura și comandamentul castrului, în vederea punerii lui în valoare“, a mai spus directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.