Medicul Romeo Dumitrescu a reluat, luni seara, seria seratelor culturale numite „Cenacolo”, din salonul casei sale din Reşiţa, în prezenţa a doi invitaţi „cu greutate”, doi muzicieni de prestigiu în peisajul muzical românesc şi european! Este vorba despre profesorul universitar dr. Petre Sbârcea, director de Operă şi de Filamonică la Cluj şi Sibiu, profesor de la Academia de Muzică din Cluj, şi muzicianul Dorel Munteanu, dirijorul Operei din Braşov. De remarcat că maestrul Petre Sbârcea este un discipol al celebrului dirijor Sergiu Celibidache, căruia i-a fost elev şi prieten, iar maestrul Dorel Munteanu a venit la Reşiţa, special pentru a prezenta o mare personalitate cum este muzicianul Petre Sbârcea!
Maestrul Petre Sbârcea şi o declaraţie şocantă,... de curtoazie
În deschiderea conferinţei sale din „Salonul artelor şi ştiinţelor”, care a avut ca temă prinicipală, viaţa dirijorului Sergiu Celibidache, maestrul Petre Sbârcea a pompat un val uriaş de mândrie în pieptul şi aşa destul de fălos al gazdelor bănăţene, afirmând că Reşiţa este „pe primul loc în Europa”!, datorită unor astfel de serate culturale, despre care nu mai are cunoştinţă se se mai întâmple undeva! Şocaţi de afirmaţie, invitaţii au rămas încremeniţi, ezitând să aplaude, aşa că, după cele spuse s-a lăsat o adâncă şi solemnă tăcere.
„Văzând adunate atâtea distinse personalităţi în salonul domnului doctor Dumitrescu, îmi aduc aminte de acele celebre serate, despre care am citit, nu am fost acolo, căci erau departe de mine, despre acele celebre serate din perioada interbelică, ce se desfăşurau mai ales la Paris, după aceea, de cele de la Bucureşti, cu Cella Delavrancea, cu mari personalităţi ale muzicii şi literaturii, în care se discutau lucruri extrem de interesante. Şi, trebuie să spun că sunt extrem de emoţionat pentru că, iată, la Reşiţa, datorită domnului doctor, se reiau astfel de întâlniri. Este un lucru superb! Şi, de aceea consider că Reşiţa este pe locul întâi în Europa în legătură cu aceste serate care au loc!”, a spus prof. univ. dr. Petre Sbârcea.
Lui Celbidache îi plăceau, Bach, jazzul şi fotbalul!
După introducere, maestrul Petre Sbârcea a povestit preţ de o oră şi jumătate despre genialul Sergiu Celibidache. Cu siguranţă că toate acele întâmplări povestite de maestrul Petre Snârcea, multe dintre ele inedite, ar putea fi cuprinse într-o carte. Ne mărginim în a spune că, aşa după cum l-a cunoscut Petre Sbârcea, dar şi după multe alte mărturii, Sergiu Celibidache a fost un artist de o inteligenţă sclipitoare, un nonconformist, un mare caracter, un dirijor genial şi un personaj abrupt şi imprevizibil. De exemplu, în tinereţe spunea că nu există altă muzică decât cea a lui Bach şi jazz. Doar Bach, pentru că ceilalţi mari compozitori i se păreau prea simpli, chiar banali, şi îl plictiseau! În acelaşi timp, în tinereţe a fost un pasionat jucător de fotbal, rămânând toată viaţa un pasionat spectator de meciuri de fotbal!
Ce poate fi „un mare nume”!
Mai amintim aici doar o declaraţie a lui Celibidache, care a contrariat lumea muzicii, dintr-un interviu publicat într-un ziar din Germania, declaraţie care dă seamă despre abrupteţea părerilor maestrului. Petre Sbârcea a povestit că Sergiu Celibidache se afla într-un conflict mocnit cu celebrul dirijor Herbert Von Karajan, iar Celibidache nu-l putea suferi pe Karajan. În cadrul interviului, reporterul l-a întrebat ce părere are despre dirijorul Filarmonicii din Berlin, Herbert Von Karajan.
„Karajan este ambasadorul diletantismului în arta dirijorală a secolului XX!”, a spus Celeibidache, iar reporterul a replicat, „Cum puteţi spune aşa ceva?! Karajan este un mare nume!”. Răspunsul lui Celibidache: „Şi Pepsi-Cola e un mare nume!”
O seară bogată
Serata de la Casa Dumitrescu, de luni, 25 septembrie a mai cuprins un concert al „Tamburaşilor” de la Caraşova, coordonaţi de Mihai Vatav, un expozeu despre documente vechi din „Arhiva de la Caraşova”, susţinut de către omul de afaceri Ioan Birta, momente umoristice şi de poezie în grai prezentate de Dan Liuţ, intervenţii muzicale ale doctorului Romeo Dumitrescu la vioară, acompaniat de Cristian Roşoagă, Marius Dobre şi Eduard Ailenei, lecturi din creaţia literară a generalului-scriitor Adrian Marinescu, o expoziţie de traforaj, alte expuneri, precum şi dezbateri în care s-au angrenat invitaţii.