Menu

Articol

Generalul Marinescu e cetăţean de onoare! Impresionat, Guvernul s-ar putea gândi adânc

Generalul de brigadă (r) Adrian Marinescu a fost învestit cu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Reşiţa. Acordarea titlului a fost votată în unanimitate la şedinţa Consiliului Local Reşiţa din luna iulie, a.c., „pentru contribuţia marcantă adusă comunităţii locale”.  Generalul Marinescu a fost timp de 20 de ani directorul fabricii de tunuri din Reşiţa, fostă Întreprinderea Mecanică Reşiţa, ulterior, Arsenal Reşiţa.

În şedinţa de Consiliu Local în care s-a votat acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Reşiţa generalului de brigadă (r) Adrian Marinescu, atât primarul Mihai Stepanescu, cât şi deputatul Ioan Benga, prezent la şedinţă, şi-au exprimat speranţa că acest moment important va aduce în memoria guvernanţilor, a altor factori de decizie, starea fabricii Arsenal Reşiţa care, teoretic se află în conservare, practic, în continuă stare de degradare. Cum ar veni, impresionat de titlul acordat lui Adrian Marinescu, Guvernul să redeschidă fabrica de tunuri de la Reşiţa.

Deputatul Ioan Benga a amintit de faptul că la întâlnirea organizată în Parlamentul României, împreună cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu sindicatele din industria de profil, privind situaţia uzinelor de armament, au fost prezenţi directorii de la toate cele 18 întreprinderi din ţară, cu excepţia directorului Ionel Marcu, de la Reşiţa. „Vreau să vă spun că toţi directorii de la cele optsprezece întreprinderi au fost, cu excepţia unuia! De la Reşiţa! Domnul Marcu! Deci trag o concluzie foarte simplă, că îşi doreşte ca această întreprindere să rămână aşa cum este!”, a spus supărat deputatul Ioan Benga.

Adrian Marinescu s-a născut la Iaşi, în 25 august 1936, a absolvit Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir” din Predeal, în 1954 - şef de promoţie, Şcoala Militară de Ofiţeri de Artilerie din Sibiu, în 1957 – şef de promoţie, Academia Militară Tehnică, în 1965 – şef de promoţie. A lucrat în cadrul armatei, îndeplinind funcţii tehnice şi de conducere, la Bucureşti, Sibiu şi Târgovişte. Din anul 1977, a fost directorul fabricii de tunuri din Reşiţa, timp de 20 de ani, până la trecerea în rezervă. A obţinut înainte de termen gradele de maior, locotenent-colonel şi colonel, iar după trecerea în rezervă a fost avansat la gradul de general de brigadă.

Recent, Adrian Marinescu şi-a lansat la Reşiţa volumul „Arme şi destine – două decenii director la fabrica de tunuri”, editura Semne, Bucureşti, 2015. Volumul, după cum afirmă criticul Ada D. Cruceanu, este remarcabil, aparţinând, pe de o parte, genului memorialistic, dar şi istoriei literaturii. Printre altele, din volum aflăm că, într-un fel, şi volumul de poezii „Iubiţi-vă pe tunuri”, a lui Adrian Păunescu, este o producţie a fabricii de tunuri de la Reşiţa.

Diploma de Cetăţean de Onoare al Municipiului Reşiţa îi va fi acordată generalului Adrian Marinescu în cadru festiv.

Powered by Jasper Roberts - Blog