Menu

Articol

Fasolea, mâncarea săracului, la mare preţ în aceste zile în Reşiţa

Ca la orice sărbătoare românească, care până la urmă se transformă în bâlciul de odinioară, Zilele Diasporei de la Reşiţa au avut de toate: muzică, distracţie şi răsfăţ culinar, de la grătare încinse şi mâncare tradiţională la cazan, la deserturi delicioase.

Preţurile au fost pe măsura temperaturii de afară. O porţie de fasole de post a costat 8 lei, (cam cât un kilogram la aprozar) iar una de varză cu ciolan sau costiţă s-a vândut cu 10 lei. Porţia de cartofi prăjiţi a păstrat aceleaşi standarde de emancipare, 4 lei 100 de grame, la care se mai putea adăuga o gogonea sau un ardei umplut cu varză, dar pentru asta trebuiau scoşi din buzunar alţi bani, între 2 şi 4 lei.  Şi hamsiile au fost la mare preţ, porţia de 100 de grame vânzându-se cu 7 lei. Comercianţii au pus aceste preţuri pe seama faptului că fasolea, varza, dar şi cartofii sunt importate de peste mări şi ţări.

Gogoşile glazurate cu ciocolată, precum şi clătitele de toate dimensiunile au fost şi ele căutate de cumpărători, chiar dacă preţul lor s-a dovedit piperat, la fel ca şi în cazul fasolei, de la cinci lei în sus.

Powered by Jasper Roberts - Blog