Sezonul de înflorire a ambroziei, planta care de câţiva ani face ravagii printre persoanele alergice, a început, iar simptomele îşi fac simţită prezenţa în viaţa bolnavilor. Lege pentru combaterea buruienii există, dar deocamdată cum se pune în aplicare nu ştie nimeni. Normal, „Legea pentru combaterea ambroziei” a fost votată în luna martie 2018 şi prevede ca proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.
Mai mult decât atât, aceştia pot fi sancţionaţi cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice. Verificarea și constatarea nerespectării prevederilor legii se face de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.
Conform directorului adjunct al Direcţiei Agricole Caraş-Severin, Pavel Nefir, deocamdată există doar un proiect pentru aplicarea normelor, dar care urmează să fie adoptat. Până când vor apărea normele meteodologice, vorbim şi despre indiferenţă. Buruiana creşte nestingherită în Reşiţa, iar dacă faci o plimbare prin oraş, o poţi vedea chiar lângă blocurile oamenilor, nu numai pe terenurile neîngrijite de proprietari, în număr aşa de mare încât şi cei care nu au deocamdată probleme, pot deveni victimele alergiei la ambrozie.
La o scurtă evaluare, pe Calea Timişoarei, putem spune că aici este o zonă în care agenţii economici pot să fie amendaţi foarte uşor imediat ce legislaţia va permite. Ajungem în zona Lunca Pomostului, unde plantele cresc în voie, vis-a-vis de parcuri. Poate că o bună informare a lucrătorilor care taie iarba din oraş ar duce la o rezolvare de moment a problemei. Atât agenţii economici, dar şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari ar putea invoca scuza preţului mare a unui utilaj pentru tăierea ierbii. O idee ar fi ca municipalitatea să hotărască un plan vast, contra unei sume, pentru a putea trimite lucrătorii şi la agenţii economici, în felul acesta toată lumea ar avea de câştigat. Şi astfel, încurcaţi în hârtii şi aşteptând instrucţiuni, va mai trece o toamnă peste alergicii care speră că măcar de la anul să se mobilizeze atât autorităţile, cât şi toţi cei care trăiesc în comunitate.
Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite din România. Polenul ei provoacă atât bronşite, cât şi conjuctivite sau inflamaţii. Ambrozia poate provoca rinita alergică, conjuctivita, astm, precum în cazul alergiilor la orice alt tip de polen.
Dacă nu este tratată corespunzător, poate provoca şi moartea, ducând la sufocare. Alergicii se confruntă cu simptome cum ar fi strănuturi, congestie nazală, rinoree, umflarea şi înroşirea ochilor, pierderea mirosului, dureri mari de cap, oboseala cronică, somnolenţă şi o stare generală de rău. Reacţia alergică seamănă foarte mult cu o răceală obişnuită. Cele mai eficiente substanţe în tratarea simptomelor de alergie la ambrozie sunt antihistaminicele orale, potrivit csid.ro. Spray-urile nazale decongestionante ajută la eliberarea rapidă a nasului înfundat şi la eliminarea secreţiilor nazale. Dar acestea pot fi utilizate pe o perioadă scurtă de timp, de până la şapte zile.