Menu

Bobotează

3.000 de sticle de agheasmă pentru caransebeşeni

La Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit duminică, 6 ianuarie, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiu, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, după care a săvârșit și Slujba de sfințire a Aghesmei Mari, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Pe 6 ianuarie prăznuim Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Boboteaza

Botezul Mântuitorului în Iordan împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

Ziua de astăzi este plină de tradiţii şi obiceiuri vechi, pe lângă sfinţirea apei, fetele îşi visează ursitul, iar bărbaţii scot crucea din apă.

Boboteaza, sărbătoarea creştinilor, încărcată de tradiţii şi obiceiuri străvechi

Creştinii sărbătoresc astăzi Boboteaza sau Botezul Domnului. Această zi este ultima din ciclul de 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, care încep cu Ajunul Crăciunului. După ce, în această dimineaţă, cum e obiceiul, oamenii au mers la biserică, au insoţit apoi preoţii la sfinţirea apelor, după care s-au întors acasă cu agheasma şi au sfinţit casele şi pe cei dragi.

Bobotează cu ger pe măsură la Caransebeş

Vineri, 6 ianuarie, la Praznicul Botezului Domnului, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Conform rânduielii bisericeşti, Chiriarhul a oficiat slujba Sfinţirii celei Mari a Apei, sau Aghiasma Mare, cum mai este cunoscută în popor.

Powered by Jasper Roberts - Blog