Consiliul Judeţean Caraş-Severin a dezbătut, astăzi, situaţia preşedintelui forului judeţean, Sorin Frunzăverde, şi a vicepreşedintelui, Ionesie Ghiorghioni, ca urmare a unor adrese transmise de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, prin care Consiliul Judeţean este informat că s-a întocmit rechizitoriul şi cei doi au fost trimişi în judecată, fiind sub control judiciar. Prin adresele respective se cere Consiliului Judeţean: „Având în vedere cele expuse, precum şi prevederile articolului 94, litera m, din Legea 188/1999, republicată, urmează ca dumneavoastră să luaţi măsurile legale care se impun”.
Menţionăm că articolul respectiv, din legea 188/1999, se referă la suspendarea funcţionarului public. Aceasta în ciuda faptului că legea specială (Legea nr. 3/2004) îi defineşte pe preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean drept aleşi locali. În informarea pe care a prezentat-o astăzi, în plen, secretarul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, juristul Darian Ciobanu, acesta a arătat că din punct de vedere legal Consiliul Judeţean nu are competenţa de a se pronunţa în legătură cu suspendarea preşedintelui. Analizând adresa referitoare la vicepreşedintele Ionesie Ghiorghioni, precum şi situaţia vicepreşedintelui, Darian Ciobanu a apreciat că în legătură cu suspendarea acestuia, Consiliul Judeţean are competenţa de a se pronunţa, din moment ce Ghiorghioni a fost ales în funcţie de către Consiliul Judeţean.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Iova, cel care a condus şedinţa, a spus că el este un autodidact în ceea ce priveşte problemele legislative, dar este suspicios şi contrariat ori de câte ori instituţii specializate şi competente în probleme legislative solicită unor instituţii „să ia măsurile legale ce se impun”, fără să specifice clar care sunt acestea. Oricum, şi Ilie Iova a fost de părere că în legătură cu suspendarea lui Frunzăverde Consiliul Judeţean nu are competenţe, dar este obligat să se pronunţe în legătură cu suspendarea lui Ghiorghioni, mai ales că, aşa cum a subliniat Darian Ciobanu, instanţa a decis că Ghiorghioni nu are voie să intre în clădirea Consiliului Judeţean şi să îşi exercite atribuţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. De altfel, indemnizaţia lui Ghiorghioni a şi fost suspendată de la momentul în care instanţa a decis că Ghiorghioni nu mai are voie să-şi exercite funcţia de vicepreşedinte.
Au mai fost discuţii cu privire la faptul că, prin interpretarea diferitelor articole de lege, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde ar putea fi suspendat din funcţie de către angajator. Dar, consilierii judeţeni nu au descoperit cine este angajatorul lui Frunzăverde, având în vedere că acesta a fost ales uninominal de către cetăţenii judeţului Caraş-Severin.
O variantă propusă a fost aceea că din moment ce preşedintele Tribunalului Caraş-Severin l-a învestit pe Frunzăverde în funcţie, adică justiţia, tot justiţia ar fi singura care ar putea să-l suspende (dacă vrea). Un element umanitar şi legal a fost adus în discuţie de către consilierul judeţean Romeo Dumitrescu, care a amintti că Frunzăverde a suferit o operaţie chirurgicală grea, mai are de suportat un tratament îndelungat, sub nicio formă nu e cazul să fie suspectat că şi-ar fi inventat o boală, iar nicio lege nu poate suspenda contractul unui om aflat în concediu de boală.
După dezbaterea subiectului timp de peste o oră, Ilie Iova le-a spus consilierilor judeţeni că au timp o lună să studieze problema, urmând să se ia hotărâri în şedinţa din august.