Anul 2018 începe aşa cum s-a încheiat 2017, cu nemulţumirile şi protestele medicilor de familie, care nu au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene. Medicii se plâng că nu fac faţă cheltuielilor cu chiria cabinetelor, plata asistentelor, a impozitelor, iar statul nu-i ajută cu mare lucru.
Potrivit Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), începând de astăzi, medicii de familie nu vor mai elibera reţete gratuite, în timp ce consultaţiile vor trebui plătite.
Conflictul durează de câteva luni, în luna noiembrie au existat şi proteste ale medicilor împotriva a ceea ce ei numesc birocraţia din sistemul medical, dar şi discuţii cu ministrul Sănătăţii Florin Bodog. Ca de fiecare dată, s-au făcut promisiuni, dar şi îndemnuri la dialog înainte de orice. Şi cum se întâmplă la români, rezolvarea a rămas în coadă de peşte drept pentru care, începând cu 3 ianuarie medicii de familie au decis să le dea o lecţie guvernanţilor.
Disputa dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu este de dată recentă. Fiecare parte consideră că deţine dacă nu adevărul absolut, măcar soluţia care ar putea împăca şi capra, şi varza. Din nefericire, la mijloc sunt asiguraţii, pacienţii a căror singură vină este că trăiesc într-o ţară în care sintagma cu grija faţă de om este doar un slogan propagandistic împrumutate de la o orânduire la alta. Că vor avea sau nu bani să-şi plătească reţetele simple, necompensate, nu e treaba nici a medicilor de familie şi nici a celor de la Casă. Faptul că lor le-a fost reţinute contribuţiile pentru asigurările de sănătate, iarăşi nu interesează pe cineva. Ca peste tot în România, interesul poartă fesul şi în această dispută de care pe care. Până când nu vor muri câţiva pacienţi dintre cei care nu au bani să cumpere medicamente la preţ întreg, nu va fi pace sub măslini.
Fapt îmbucurător, în Caraş-Severin nu vor exista proteste de acest gen căci, din câte se spune, oficial, medicii de familie au semnat acte adiţionale la contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Măcar de ar fi adevărat acest lucru!