Nici în ceasul al 12-lea, atunci când s-a hotărât să facă declarații în fața instanței, Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a refuzat să recunoască că este vinovat de săvârșirea faptelor de de corupție pentru care procurorul DNA a cerut să i se dea o pedeapsă de 10 ani. Ca și până la termenul de săptămâna trecută, Ghiorghioni s-a lamentat mereu, susținînd că este victima unei conspirații pusă la cale de cei care doresc să-l îndepărteze de la Consiliul județean pentru a-i lua locul.
A încercat să se apere cu realizările sale de vicepreședinte al CJ, cu activitatea sa politică, de prim-vicepreședinte al PNL Caraș-Severin și de deputat, cu trecutul său de manager și, nu în ultimul rând, cu calitățile sale umane recunoscute și apreciate nu doar de locuitorii de pe Valea Bistrei, ci și de primarii și oamenii simpli din tot județul. Și pentru că procurorul anticorupție, Lucian Dolcu, nu i-a luat în seamă pledoaria, Ionesie Ghiorghioni s-a dezlănțuit: „Sunt consternat de faptul că nu sunt cunoscute activitățile mele de până acum. Am fost implicat în viața acestui județ, am adus zeci și sute de milioane de euro pe tot felul de programe de dezvoltare. Activitatea mea este cunoscută de toți primarii, și nu doar de ei, pentru că de mult timp am lucrat împreună. Acum vine cineva și-mi strică imaginea... Concluzionând, nu există niciun argument care să susțină infracțiunea de trafic de influență. Eu nu am venit să joc teatru, nu am lăsat satele de izbeliște. Mă simt nevinovat. Am și acum o influență pozitivă, toți îmi spun că sunt victima unei conjurații“.
Și apărătorul său, Cosmin Bolosin, a pledat pentru nevinovăția acestuia, cerând o pedeapsă cu suspendare, sub supraveghere. „E vorba de vârsta pe care o are, de activitatea de la Consiliul județean. Era singurul șef care la 8 termina de citit corespondența, o oră la care unii abia veneau la lucru“.
Bolosin a încercat să impresioneze instanța cu câteva exemple de infractori care, în opinia sa, pentru fapte penale chiar mai grave, au primit pedepse mult mai mici. „Mă gândesc la Simi, fostul primar de la Oțelu Roșu, de Anculia, fostul director al APIA, și de Roșeți, care au luat sume mult mai mari de bani vși au primit pedepse modice. De ce să-i dați lui Ionesie Ghiorghioni o pedeapsă atât de mare, doar pentru faptul că nu și-a recunoscut vinovăția? E la apogeul carierei, motiv pentru care vă cer să-i dați o pedeapsă sum minimul pedepsei cerută de lege. Una cu suspendare, sub supraveghere“, a concluzionat Cosmin Bolosin.
În data de 18 noiembrie, instanța Tribunalului Caraș-Severin va pronunța sentința în acest dosar.