O premieră în Justiţie demnă de consemnat, datorată instanţei Tribunalului Caraş-Severin, a cărei soluţie este favorabilă unui poliţist care se judecă atât cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, cât şi cu Ministerul de Interne. Soluţia Tribunalului nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara.
Potrivit celor de la Impact Pres, în noiembrie 2016, Cosmin Serediuc, agent de poliţie în cadrul IPJ Caraş-Severin, a susţinut examenul de promovare în corpul ofiţerilor, optând pentru un post, vacant, la Poliţia din Oţelu Roşu. Absolvent de Ştiinţe Economice, specializarea Marketing, Cosmin Serediuc a obţinut nota care îi permitea să-şi vadă visul împlinit.
În mod surprinzător, la solicitarea celor de la IPJ şi IGPR de emitere a Ordinului de numire a proaspătului ofiţer pe funcţia vacantă din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, lucrătorii din Ministerul de Interne nu au fost de acord. Motivul este unul cel puţin hilar, dacă nu chiar abuziv. Absolvent de Ştiinţe Economice, specializarea Marketing, Cosmin Serediuc avea tot dreptul sa participie la concurs, conform diplomei de absolvire ce se regăseşte în Nomenclatorul 376/2016. Numai că, superiorii săi de la IPJ au impus ca cerinţe pentru participare doar patru din cele opt specializari, iar între ele nu au inclus marketingul, pe care o absolvise poliţistul. În plus, specializările nu au fost descrise conform nomenclatorului. Reprezentanţii MAI au considerat că agentul Cosamin Serediuc nu îndeplinise una dintre cerinţele impuse de comisia ce s-a ocupat de organizarea concursului la nivelul IPJ Caraş-Severin şi i-au refuzat promovarea. În opinia judecătorilor a fost un abuz.
„MAI nu putea sa refuze emiterea ordinului pe cale administrativă, fără ca entitatea organizatoare, IPJ Caraş-Severin, chiar dacă a validat rezultatul examenului, să ceară in Contencios Administrativ anularea acestuia, fapt neparcurs de către acea entitate juridică, fiind în prezenţa unui abuz de drept din partea MAI”, susţine avocatul Alin Socol, apărătorul lui Cosmin Serediuc.
Cazul lui Serediuc a ajuns în instanţă şi, în aceste condiţii, la un an de la examenul de promovare profesională, Tribunalul Caraş-Severin pronunţă o soluţie ce îi este favorabilă poliţistului: „Admite acţiunea formulată de reclamantul Serediuc Cosmin în contradictoriu cu pârâţii Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin şi Ministerul Afacerilor Interne. Obligă pârâtul Ministerul Afacerilor Interne la emiterea Ordinului de acordare a gradului profesional de subinspector de poliţie şi pârâtul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin la emiterea dispoziţiei de numire în funcţia de ofiţer I la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Oţelu Roşu. Obligă pârâţii la plata diferenţei drepturilor salariale începând cu 26.11.2016”.
Toate aceste anomalii se petrec pe fondul deficitului de personal, în urma pensionărilor masive din ultimul an.