Menu

Articol

Istoricul Nicolae Bocşan, „arhitectul identităţii bănăţene”, a încetat din viaţă

Nicolae Bocşan

Istoricul Nicolae Bocşan a încetat din viaţă, răpus de cancer, ieri după-amiază, la Cluj-Napoca. Nicolae Bocşan a fost unul dintre reputaţii istorici şi cercetători români, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai istoriei Banatului, un  mare „arhitect a identităţii bănăţene”.  

Nicolae Bocşan s-a născut la Bocşa, judeţul Caraş-Severin, în 24 septembrie 1947, a absolvit liceul la Bocşa, apoi Facultatea de Istorie Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Nicolae Bocşan a obţinut titlul de doctor în istorie cu teza „Românii din Banat în epoca Luminilor”,în 1985. A fost decan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie, apoi, prorector şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, cea mai mare şi prestigioasă universitate din Ardeal, cu 55.000 de studenţi!

Referitor la profesorul Nicolae Bocşan, istoricul reşiţean Dumitru Ţeicu, ne-a spus, astăzi: „A fost un om care şi-a luat în serios vocaţia, un cercetător în aceeaşi măsură lucid, raţional, pe cât era de pasionat de munca sa fără odihnă. Nicolae Bocşan, de la Cluj, şi Costin Feneşan, de la Bucureşti, au fost cei care au identificat şi edificat, cu metodă ştiinţifică, ideea de „identitate bănăţeană”. Primii care au vorbit despre „identitatea bănăţeană”, specifică, diferită, însă, cu legături viguroase, atât cu spaţiul românesc, cât şi cu cel central european şi cel occidental, au fost istoricii I.D. Suciu şi Nicolae Iorga, în anii ’40. Însă, cei care au continuat pe calea deschisă de I.D. Suciu şi Nicolae Iorga, şi au creat o dimensiune a „identităţii bănăţene”, sunt Costin Feneşan şi regretatul profesor Nicolae Bocşan”,

Nicolae Bocşan a fost membru corespondent al Academiei Române, membru în societăţi ştiinţifice şi culturale internaţionale. A primit de două ori Premiul Academiei Române: pentru monografia, „Contribuţii la istoria iluminismului românesc” - Timişoara, ed. Facla, 1986,  şi pentru lucrarea „Franţa şi Banatul 1789-1815” - Reşiţa, ed. Banatica, 1994.   

Cetăţean de onoare al oraşului Bocşa, cetăţean de onoare al judeţeului Caraş-Severin, Medalia „Pro Meritis” a Universităţii din Graz, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.

„Pot să spun că a fost o viaţă frumoasă, în care am realizat lurcuri importante pentru mine, pentru disciplina pe care o servesc şi pentru familie. Am făcut o carieră ştiinţifică, după mine, mai importantă decât cea administrativă. N-a fost foarte uşor, trebuie să munceşti tot timpul şi profesorii mei m-au învăţat să ai tot timpul pe şantier ceva de lucru, altfel te izolezi şi ieşi din circuitul ştiinţific.” - mărturisire a lui Nicolae Bocşan (la 65 de ani), extrasă din volumul de interviuri, „Exegi Monumentum”, de Titus Crişciu, Cluj-Napoa, ed. Ecou Transilvan, 2013.

Powered by Jasper Roberts - Blog