Menu

Articol

Ultimul drum al bătrânului colonel!

Autor: 

Luni, 25 septembrie, col. (r) Liviu Groza a fost condus pe ultimul drum, cu onoruri militare. Reputatul istoric a încetat din viaţă sâmbătă, 23 septembrie, la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, la vârsta de 85 de ani, în urma unei mai vechi afecţiuni, care a recidivat.

Trupul neînsufleţit al celui care, vreme de aproape jumătate de veac, s-a identificat cu istoria oraşului de pe malurile Timişului şi Sebeşului, a fost dus de la Capela Cimitirului „Sf. Ioan Botezătorul”, la Catedrala „Sf. Mare Mc. Gheorghe”, unde a fost întâmpinat de o gardă de onoare şi a avut loc slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de 10 preoţi, în frunte cu arh. Casian Ruşeţ, consilier cultural al Episcopiei Caransebeş. La acest moment solemn au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei locale, printre care s-au numărat primarul Felix Borcean şi secretarul Primăriei, Ana Bratu, dar şi fostul city-manager Nicolae Borcean, generali şi ofiţeri ai Armatei Române, conducători de instituţii culturale din Caransebeş şi Reşiţa cu care col. (r) Liviu Groza a colaborat de-a lungul timpului, cadre didactice, prieteni şi vecini.

După slujbă, protopopul Caransebeşului, Florin Ciucur, a dat citire mesajului PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului. În continuare, primarul Felix Borcean şi-a exprimat regretul pentru pierderea „unui om cât o istorie, care a iubit aceste locuri cum poate nimeni nu a făcut-o şi care a trait fiecare zi cu pasiune”. Edilul a adăugat că s-a numărat printre cei care l-au vizitat pe istoric în ultima perioadă, când acesta îşi exprima îndoiala că va reuşi să ducă la bun sfârşit ultima sa dorinţă, aceea de a lua parte la Centenarul Unirii şi a lansa ultima sa carte, tocmai cu acest subiect. „Am încercat întotdeauna să-l încurajez, însă Dumnezeu a avut alte planuri cu domnul colonel. Ştiu însă că, la 1 Decembrie 2018, el va fi acolo, lângă noi”.

În continuare, managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Adrian Ardeţ, a citit mesajul prorectorului Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Bolovan, precum şi condoleanţele exprimate de o serie de istorici de la alte universităţi din România, iar Ovidiu-Laurenţiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, a ţinut să vorbească despre o altă latură a reputatului istoric, aceea de colecţionar, unul dintre cei mai mari pe care i-a cunoscut în viaţa sa, şi a amintit de donaţiile făcute de col. (r) Liviu Groza instituţiei pe care o conduce, printre ultimele numărându-se zeci de scrisori originale ale membrilor familiei Dragalina. În încheiere, a ţinut un scurt discurs gen. Nicolae Dobra, fost prieten şi colaborator al istoricului caransebeşean.

De la Catedrala „Sf. Mare Mc. Gheorghe”, cortegiul funerar s-a deplasat la Cimitirul „Sf. Ioan Botezătorul”, unde bătrânul colonel a fost înhumat pe acordurile muzicii militare intonate de Fanfara „Lira”, o grupă de militari trăgând trei salve de armă.

Powered by Jasper Roberts - Blog