Menu

Articol

Pe DJ 582 Reşiţa-Văliug se circulă greu, conform normativelor!

Drumul Judeţean Reşiţa-Văliug (DJ 562) a făcut obiectul unei ineterpelări a consilierului judeţean liberal, Cristian Gâfu, care, în şedinţa ordinară de ieri a instituţiei a afirmat că acesta este un dezastru. Cristian Gâfu a mai întrebat conducerea Consiliulu Judeţean dacă a intervenit pentru curăţarea acestui drum şi dacă directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi de Patrimoniu, Corina Pascotă, a fost pe teren, ca să vadă situaţia concretă. Corina Pascotă a răspuns că a fost pe teren, dar, nu poate fi prezentă pe toate drumurile, însă, din fericire, niciun drum nu este închis. De asemenea, Corina Pascotă a precizat că intervenţiile pe şosele se fac în funcţie de „gradul de viabilitate al drumului”, adică în funcţie de numărul de maşini care circulă pe drumul respectiv.

Drumul este execrabil, însă conform normativelor

Tot ieri, primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, a afirmat că drumul de la Reşiţa la Văliug este execrabil şi, din cauză că nu se foloseşte sare sau clorură de calciu, s-au format pături de zăpadă şi şanţuri care fac circulaţia maşinilor un coşmar.

Astăzi, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a revenit cu un comunicat de presă care arată că niciun drum din Caraş-Severin nu este închis, iar drumul de la Reşiţa la Văliug şi retur este funcţional. Pe de altă parte, în comunicat se arată că întreţInerea drumurilor judeţene se face conform normativelor. Conform acestor normative, operatorii economici, deşi li s-a solicitat, nu au vrut să bage sare în materialul antiderapant.

„Reglementarea activității specifice de întreținere a drumurilor pe timp de iarnă se face în conformitate cu Normativul privind prevenirea și combaterea înzăpezirii drumurilor publice, indicativ AND 525-2013. Clasificarea drumurilor pe nivele de viabilitate în timpul iernii se face conform normativului amintit în funcție de clasa tehnică și media zilnică de vehicule.

Conform înregistrărilor de trafic, în județul Caraș-Severin nu există drumuri cu trafic de peste 8.000 vehicule care să se încadreze în nivelul  I de viabilitate.

La nivelul II de intervenție se încadrează DJ 581 Reșița – Grădinari și DJ 572 Berzovia – Vermeș - limită județ Timiș. La nivelul III de intervenție au fost incluse majoritatea drumurilor județene, cu o lungime totală de 611,2 km.

DJ 582 Reşiţa – Văliug este încadrat, conform HCJ 199/23.08.2016, la nivelul III de viabilitate care stabilește modul de organizare privind programul de lucru, dotarea cu utilaje și intervalele maxime de timp necesare intervențiilor.

Acordul cadru având ca obiect servicii de deszăpezire şi de combatere a poleiului pentru DJ 582, Reşiţa – Văliug a fost încheiat în 02.02.2015 pe o perioadă de 36 de luni. În prezent se află în derulare Contractul subsecvent nr. 2, încheiat în data de 02.02.2016 şi valabil până în data de 01.02.2017.

Conform normativului pentru intervenția la nivelul III sunt impuse următoarele intervale de intervenție:

- Răspândirea de material pentru combaterea poleiului și înzăpezirii se face în termen de maximum 7 ore de la semnalarea fenomenului,

- Deszăpezirea drumului pe minimum o bandă de circulație de sens se face în termen de 16 ore,

- Deszăpezirea drumului pe toată partea carosabilă: 48 de ore

- Curățarea zăpezii de pe platforma drumului (asigurarea circulației pe toată partea carosabilă) : maximum 4 zile.

Conform caietului de sarcini, care a stat la baza achiziţiei serviciilor de deszăpezire prin licitaţie deschisă în anul 2015, materialul antiderapant folosit este nisip de râu sort 0-8 mm. Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat Caraș-Severin a solicitat operatorilor economici să-şi exprime disponibilitatea de a utiliza sarea în componenţa materialului antiderapant, fără a modifica costurile contractului, dar aceştia au răspuns negativ solicitării beneficiarului.

Pentru a putea interveni în timp util, prestatorul are obligația să cunoască în orice moment situația reală de pe teren. Informațiile necesare sunt obținute prin patrularea pe drum (revizii) cu mijloace mecanice (auto cu lama și răspânditor) dotate cu telefoane mobile, iar personalul tehnic însoțitor va comunica situația în acel moment la bazele de deszăpezire. Aceste revizii se vor efectua dimineața între orele 03:00 - 05:00 și între orele 15:00 si 17:00 și ori de câte ori se consideră necesar”, se arată în comunicatul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Powered by Jasper Roberts - Blog