Menu

Articol

Ploua, ploua, şi fanfara cânta! S-au încheiat Zilele Palatului Cultural la Reşiţa

Furtuna de ieri, care a făcut ravagii în vestul ţării, a afectat şi Festivalul Zilele Palatului Cultural de la Reşiţa, însă nu mult. Fanfarele de la Coştei, Serbia, şi de la Răcăşdia, au cântat aproximativ o jumătate de oră, în faţa Palatului Cultural, sub picuri răzleţi de ploaie, după încheierea furtunii, apoi, au fost nevoite să se retragă în sală, însă, publicul le-a urmat. Astfel că, după câteva cântece patriotice şi militare, concertul de fanafare s-a mutat în sală, nu înainte ca Fanfara Societăţii Culturale Eminescu din Coştei să cânte Imnul României, dar şi cântecul lui Ghiţă Călţun Brancu, cântec interzis pe vremuri „Doamne, greu i-ar fi păcatul lu' ăl de-o despărţit Banatul”, precum şi un marş cântat cu fanfarele din Coştei şi Răcăşdia reunite.

Între reprizele de muzică de fanfară, pe scena Palatului Cultural, Nicolae Plujar, preşedintele Asociaţiei Culturale Reşiţa Română, i-a acordat o diplomă de excelenţă muzicianului Doru Morariu, invitatul de onaore al festivalului.

„Festivalul a fost rotund! Vă ţucă Doru pă suflet!”

„Anul acesta, percă e altceva! E mult mai rotund programul festivalului. Şi pentru aceasta îi felicit pe cei din asociaţia condusă de Nicu Plujar. În aceste trei zile am avut bucuria să stau alături de dumneavoastră şi să simt căldura dumneavoastră şi voinţa dumneavoastră nestrămutată, dar şi elegantă, de a continua o tradiţie. Şi tradiţia aceasta a fost pusă de dumneavoastră într-un rotund, forma geometrică cea mai aproape de perfecţiune şi de Dumnezeu! Vă felicit! Vă ţiucă Doru pă suflet!”, a spus Doru Morariu, după ce a primit diploma, în aplauzele publicului.

Pe scena Palatului Culural, Fanfara din Coştei şi Grupul Vocal al Societăţii Culturale Eminescu din Coştei, coordonate şi dirijate de Ilia Capeţi, a interpretat, printre altele cântecele: „Drum bun, drum bun, toba bate”, „Drum bun dragi români!”, „Fraţilor de arme, toţi vă ridicaţi!”, „Marşul lui Iancu”, precum şi câteva cântece populare bănăţene.

Fanfara din Răcăşdia, coordonată de trompetistul Alexandru Şain, din Grebenaţ, Serbia, a cântat o suită de brâuri, o suită de doiuri, câteva marşuri patriotice, „Treceţi batalioane române Carpaţii”, „Noi suntem cei chemaţi”, alte cântece bănăţene, câteva cântece sârbeşti, precum şi cântecul evreiesc „Hava Naghila”.

Seara de spectacole, dar şi festivalul, s-au încheiat cu proiecţia filmului documetar „Reşiţa pe film”, cu imagini din Reşiţa anilor 70-80, film realizat de Muzeul Cineastului Amator, condus de către Andrei Bălbărău.

Powered by Jasper Roberts - Blog