Menu

Articol

Zilele Palatului Cultural s-au deschis, la Reşiţa, cu evenimente dedicate Centenarului Unirii

Zilele Palatului Cultural s-au deschis, ieri, la Reşiţa, cu o dezbatere dedicată Marii Uniri, cu prezentarea volumului „Centenarul Marii Uniri de la 1918 - Banatul Montan şi Voivodina”, de Vasile Mircea Zaberca, editura TIM, Reşiţa, 2018, şi lansarea volumului „Ion Marila - Un dascăl de nădejde şi un unionist înflăcărat”, de Doina Frigură-Iliasa şi Ion Frigură-Iliasa, editura Graph, Reşiţa, 2018. Discuţiile despre unire au avut loc în foaierul Palatului Cultural, în prezenţa autorilor. Referate despre unire, despre cărţi personalităţi, evenimente şi locuri, au mai prezentat Ada D. Cruceanu, Martin Olaru şi preotul Florin Dobrei, acesta din urmă vorbind despre rolul bisericii ortodoxe în împlinirea Marii Uniri.

Din prezentarea cărţii „Centenarul Marii Uniri de la 1918 - Banatul Montan şi Voivodina”, de Vasile Mircea Zaberca, am aflat, printre altele, că la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din Banat au fost prezenţi 326 de delegaţi, iar din Reşiţa au fost 17 delegaţi. În volumul său, Vasile Micea Zaberca prezintă o serie de fapte mai puţin cunoscute sau, chiar, inedite, privind participarea bănăţenilor la realizarea unirii.

Ada D. Cruceanu a vorbit despre volumul în curs de apariţie, „Orgoliile oraşului regal”, de Ion Marin Almăjan, un roman care se referă la evenimente din Timişoara şi din Banat în anii în care s-a înfăptuit unirea.

În acelaşi cadru, dedicat Centenarului Unirii, a fost lansat şi volumul „Ion Marila - Un dascăl de nădejde şi un unionist înflăcărat”, de Doina Frigură-Iliasa şi Ion Frigură-Iliasa, în care, cei doi autori, în temeiul unor serioase documentări, descriu personalitatea dascălului Ion Marila, din Reşiţa, (în documentele vremii apare scris de cele mai multe ori cu numele Ion Mărilă), dascăl care a fost unul dintre delegaţii la Alba Iulia.

Principalul organizator al evenimentului, Nicolae Plujar, i-a prezentat adunării pe doi dintre urmaşii direcţi ai unor delegaţi din Reşiţa la Alba Iulia, pe Ion Oţa Laurian Gulea şi pe Gheorghe Mercea, prezenţi în sală.

După încheierea dezbaterilor din foaierul Paaltului Cultural, în sala de spectacole a avut loc prezentarea piesei de teatru „Ziditori ai Marii Uniri”, spectacol realizat cu actori din Bucureşti şi adus la Reşiţa de Episcopia Caransebeşului.

PROGRAM - vineri 21 septembrie

Astăzi, în ziua a doua a Zilelelor Palatului Cultural, de la ora 17.00, în centrul civic şi în sala de spectacole a Palatului vor evolua:

- Fanfara Societăţii Culturale Mihai Eminescu - Coştei, Serbia

- Ansamblul Folcolric Reşiţa Română

- Ansamblul Bârzava Reşiţa

Powered by Jasper Roberts - Blog