Sfârşitul săptămânii trecute a fost efervescent, la Reşiţa. Sună cumva ca la ziarul Scânteia, organul de presă al Partidului Unic de pe vremuri (dacă aţi apucat să-l citiţi), dar, efervescent, este cuvântul care reflectă, totuşi, cel mai bine atmosfera spaţiului public reşiţean din aceste zile.
Nu vă vine să credeţi?! Hai, să le luăm pe rând. Au fost Zilele Palatului Cultural, care au adus în stradă muzica populară, în sală, muzica de cor, în piaţă, muzica clasică (concertul Filarmonicii BANATUL din Timişoara). Au fost prezenţi mii de spectatori. Pentru acestea, jos (sau sus!) pălăria, Nicolae Plujar! În paralel, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, a fost Ziua Persoanelor Vârstnice, în care primarul Nelu Popa şi directorul Casei de Cultură, Marian Apostol, i-au adus pe scenă pe Stela Enache, pe Cristi Buică şi o pleiadă de instrumentişti, solişti şi dansatori profesionişti de muzică populară. Tot în paralel, vineri seara, până la miezul nopţii, Clara Maria Constantin a organizat Nocturna Bibliotecii, cu sute de copii şi tineri care au citit, au ascultat. Au fost jocuri, lansări de carte, lecturi de poezie şi proză, muzică de chitară. Sâmbătă, când Festivalu Zilele Palatului Cultural a avut ziua a doua din program, la sala Polivalentă, echipa de handbal a lui Pătru şi Petrea (şi a Reşiţei!), făcea egal cu galonata Dinamo Bucureşti, după un meci de infarct. O mie de spectatori în sală! A fost şi meci de fotbal în Valea Domanului (de acord, fotbalul reşiţean nu prea mai atrage spectatori, dar, pentru fani, fotbalul e acolo, e pe gazon). Duminică seara, ziceam de concertul Filarmonicii din Timişoara şi, la concurenţă, la Palatul Cultural din Reşiţa, Teatrul de Vest prezenta comedia „Nuntă cu navetişti”. Să nu mai spunem că şi la matineu a fost spectacolul pentru copii, „Vrăjitorul din Oz”.
Deci, au fost atâtea, încât niciun spectator normal nu le-ar fi putut cuprinde pe toate! Spectacole, concerte, lansări de carte, sport! Şi multe din acestea de înaltă calitate! De aceea, vorba bănăţeanului, mă astup când îi aud pe unii reşiţeni care spun că în Reşiţa nu se întâmplă nimic! Fratele meu reşiţean, mai scoate capul din găoace şi priveşte în jur. Dacă o să tot stai cu capul în televizor la tocşouri politice, şourile paramaneliste sau în serialele orientale de la televiziunile bucureştene, nu o s-o vezi nici pe Stela, nici pe Răfăilă Vincu, nici pe Cristi Buică, nici pe dirijorul Radu Popa, de la filarmonica timişoreană, sau pe Cosmin Rafael Bălean cântând la duduck, nici pe Trifković şi Vaidasigan înscriind din toate poziţiile, de pe semicerc sau de la 9 metri. Nici pe Dan Mirea, Camelia Ghinea, Ana-Maria Cizler, Andrada Samoilă, Răzvan Ciocoi, Sorin Fruntelată, Florin Ibraşi, pe scena teatrului Reşiţean!
Bine, o să-mi spună unii că, da, dar locurile de muncă?! Vreau să vă spun (şi chiar vă spun!), că aceste spectacole sunt locuri de muncă pentru artişti şi sportivi! Iar un oraş fără artă şi sport e un oraş mort. Şi dacă Reşiţa poate să ofere toate acestea reşiţenilor, înseamnă... că poate! Deci, Reşiţa poate şi acesta este un semn foarte bun! Unde mai pui că Timişoara, prin vocea maestrului Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii din BANATUL, a invitat Reşiţa să sprijine Capitala Culturală Europeană, la manifestările organizate în anul 2021. Să ştiţi că nu e devreme ca şi Reşiţa să înceapă pregătirile!
Trebuie să amintesc faptul că, de săptămâna viitoare, la Casa de Cultură, începe „Reşiţa în 10 dimensiuni”. Cu patru spectacole de teatru în zece zile(!), cu un salon de fotografie artistică, lansări de carte, concerte. Dacă vă ţine şi dacă vă place, participaţi la toate acestea. Şi n-o să mai puteţi spune că în Reşiţa nu se întâmplă nimic! Se întâmplă, chiar se întâmplă mai multe decât ne-am putea aştepta de la un oraş cu oameni trişti!