Menu

Articol

Mesajul reşiţenilor către investitorul din Triaj: „Nu vrem supermarket acolo!”

Mesajul reşiţenilor prezenţi, astăzi, la dezbaterea publică privind construirea unui complex comercial în spaţiul verde din Triaj, de lângă pasajul ce leagă cartierul Govândari de zona Triaj, a fost fără echivoc: „Nu avem nevoie de supermarket în acel loc!” Motivele invocate de participaţii la dezbatere au fost relativ diverse. Amintim câteva: Marile complexe comerciale nu se mai construiesc în oraş, ci la margine! Clădirea va distruge spaţiul verde! Unii, chiar, au mers până acolo încât au susţinut că acel „petec de spaţiu verde este ultimul din Reşiţa şi le este foarte dag reşiţenilor”! Alţii au spus că supermarketul va încurca circulaţia, şi aşa aglomerată în acea zonă. Alţi cetăţeni au cerut să vină investitori care să facă producţie, nu tot investitori care se bazează pe consum. Au fost şi reprezentanţi ai micilor întreprinzători, care au magazine de comerţ, iar aceştia au atras atenţia că un astfel de supermarket distruge afacerile a sute de mici întreprinzători.

Ioan Popa: „Mă voi opune, orice-ar fi!”

Astfel, curentul general de opinie a fost împotriva construcţiei complexului comercial din Triaj. Şi a fost exprimat destul de vehement. Este drept că semnalul „luptei” împotriva acelei construcţii a fost dat, încă de la început, de primarul Reşiţei, Ioan Popa, care a spus:

„Indiferent de rezultatul acestei dezbateri eu mă voi folosi de toate prerogativele legale să opresc construirea acelei clădiri în acel loc. Îi reamintesc domnului Indriş (n.n. - Iosif Ingriş, investitorul), că i-am propus un schimb de terenuri, să construiască în altă parte, dar nu a luat în seamă propunerea!”

Mai mult, Popa a amintit de faptul că investitorul timişorean Iosif Ingriş a mai avut conflicte cu diferite comunităţi din Timişoara, pe care le-a deranjat cu acţiunile sale, şi că împotriva investitorului sunt deschise mai multe procese, primarul sugerând că acesta n-ar fi tocmai „o persoană frecventabilă”.

„Cum să vă plimbaţi prin grădina mea?!”

 În ajutorul lui Popa au sărit mai mulţi cetăţeni, fie din cei care şi-au exprimat necondiţionat sprijinul (domnule primar, contaţi pe noi, suntem alături de dumneavosatră!), fie din cei care au plantat copaci în acel parc, fie din cei care vor să se plimbe prin parcul reşiţean. Iosif Indriş, stupefiat, a încercat să protesteze: „Cum? Să vă plimbaţi prin grădina mea?! E spaţiul meu l-am cumpărat! Dacă dumneavoastră, reşiţenii, ţineţi atât de mult la acel spaţiu, cumpăraţi-l! Îl vând!” Aceste replici au aprins şi mai mult spiritele, atât specialiştii, cât şi simpli cetăţeni, explicându-i lui Ingriş că nimeni nu face ce vrea pe proprietatea sa, există nişte legi de urbanism, reguli, norme de civilizaţie şi convieţuire.

„Domnule investitor, nu vă alungăm, vă rugăm!”

În această situaţie, Iosif Ingriş a fost invitat să-şi spună punctul de vedere. Şi a rezultat că e proprietarul terenului de vreo zece ani, că a muncit doi ani pentru proiectul tehnic şi pentru a obţine toate avizele. Şi are toate avizele, cu excepţia autorizaţiei de urbanism pe care trebuie să o dea Primăria. Faptul a fost confirmat şi de arhitectul Ioana Mihăiescu, care a arătat că, da, investitorul are toate documentele „beton”! Adică, bine făcute, fără fisură, imposibil de contestat din punct de vedere tehnic. Proiectul poate fi contestat doar „emoţional”. Plus că acet proiect l-a costat substanţial pe proprietar. Aşa că, Ioana Mihăiescu i-a explicat lui Indriş că, de fapt, reşiţenii îl roagă să nu construiască în acel loc! Mai mult, terenul acela, în Planul de Urbanism General nici nu este spaţiu verde, ci este trecut ca teren „curţi-construcţii”.

Au intervenit şi specialiştii. Nu e un loc bun!

Primarul Ioan Popa i-a invitat pe ingineri, tehnicieni, arhitecţi, să-şi spună punctul de vedere şi aceştia i-au demonstrat lui Indriş că locul nu e bun, că sunt probleme tehnice, care nici pe el nu-l avantajează. Apoi, Ioan Popa a mai explicat că acea construcţie stă în calea dezvoltării oraşului, fiindcă există un plan, deocamdată teoretic, ca prin dreapta pasajului, când stai cu faţa spre Govândari, să se facă o bretea suspendată de circulaţie, peste parc şi liniile de cale ferată, care să lege zona cu Zona Mociur. Mă rog, e mai greu de explicat, dar, cam acesta ar fi planul.

Aplauze la scenă deschisă pentru primar!

 Apoi, primarul a vorbit despre planurile sale, ale Primăriei, de dezvoltare a municipiului, şi se pare că a vorbit convingător, întrucât întreaga asistenţă l-a aplaudat. Semn că dezbaterea s-a încheiat. Şi s-a încheiat cu o opinie generală zdrobitor favorabilă punctului de vedere susţinut de primarul Ioan Popa. Un singur cetăţean, din vreo 50, l-a susţinut pe investitor, dar, cine să-l mai ţină minte!

Primarul Popa şi investitorul vor negocia

La final, atât Ioan Popa, cât şi investitorul au dat declaraţii, în sensul că, „să vedem, sperăm să fie bine!” Primarul i-a propus lui Ingriş, fie să accepte un schimb de teren, fie să vândă terenul administraţiei locale. A rămas ca investitorul să studieze oferta.

Powered by Jasper Roberts - Blog