Menu

Articol

Reşiţa văzută dinspre Vidin

Ochiul născut dintr-un pământ şi rămas în acel pământ simte. Şi simte adânc. Ochiul rămas acasă, crescut acasă, îmbătrânit acasă, simte lucruri profunde pe care nici nu mai e nevoie să le vadă, să le explice. Sunt naturale, sunt acolo, hrănesc privirea şi, mai ales, sufletul. Ochiul străin vede. Uneori vede superficial, alteori vede particular, însă, de regulă vede altfel. Şi, de multe ori, vede esenţial, pentu că beneficiază de noutatea şi prospeţimea peisajului.

Doi bulgari, amândoi artişti umblaţi prin lume, invitaţi în expoziţii şi simpozioane internaţionale de la Londra, Tokyo, şi din alte mari capitale culturale, au fost la Reşiţa să doneze şi să instaleze un monument. E vorba despre monumentul lui Bebe Cojocariu, pe care îl respectă pentu că a fost „un mare om şi un mare artist”. Bogdan Aleksandrov este directorul Muzeului de Artă din Vidin, iar Georghi Minchev este profesor la Unibversitatea din Veliko Târnovo.

Bogdan Aleksandrov, din Vidin, mi-a spus că oraşul în care locuieşte, este în descreştere, cumva, ca Reşiţa. De la 70.000 de locuitori, în 1990, a ajuns la mai puţin de 50.000. Tinerii pleacă în străinătate şi nu se mai întorc. În schimb, Veliko Târnovo, care în anii ’90 avea tot în jur de 70.000 de locuitori, a rămas constant ca populaţie şi este un oraş mult mai dinamic. De ce? În primul rând pentru că are Universitate! Apoi, pentru că a reuşit să îşi pună în valoare monumentele istorice şi peisajul natural, fiind un oraş vizitat de mulţi turişti. În opinia lui Bogdan Aleksandrov, acestea sunt elemente esenţiale pentru dinamismul unui oraş. Interesant! Nu cumva Reşiţa are Universitate?! Are şi peisaje! E drept că monumente are mai puţine şi de acelea pe care le are n-a prea avut grijă.

Şi stăteau ei, bulgarii, de vorbă şi se mirau. Despre ce vorbiţi şi care e mirarea, i-am întrebat. Păi, zice, Bogdan, chiar vorbeam cu Georghi şi ne miram ce mulţi scriitori aveţi la un loc şi cum se discută la voi despre literatură, despre teatru! Deci, este uimitor! La noi, în Bulgaria, n-am văzut aşa ceva! Şi n-am văzut nici în altă parte. Aveţi mulţi scriitori pe metru pătrat şi vedem că există o peocupare pentru literatură cum nu credeam să mai fie. Mai ales acum, când lumea s-a mutat în conversaţii pe internet. Şi, e bine? E foarte bine! E grozav ce se întâmplă la voi, la Reşiţa!, a zis directorul Aleksandrov din Vidin, în acord cu profesorul Minchev din Veliko Târnovo.

Ca să fie mai clar, cei doi artişti au stat două zile la Casa de Cultură a Sindicatelor şi în jurul ei. Şi acolo s-au adunat la terasă, apoi în Sala Albastră, membrii Cenaclului Semenicul condus de Gheorghe Jurma. „Deci, nu mă mir de faptul că şi în Bulgaria s-a auzit că românul s-a născut poet! Văd că la Reşiţa chiar se confirmă!”, a spus Bogan Aleksandrov.

Powered by Jasper Roberts - Blog